Annons
X
Annons
X

Majoritet litar inte på samhället

Ersättningarna minskar, jobb lönar sig mer. Så sammanfattade finansministern ändringarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen i vårbudgeten. Men över hälften av svenskarna litar inte på samhällets stöd om de blir arbetslösa eller sjuka, visar en ny undersökning.

Frågan om utformningen av våra trygghetssystem har naglat sig fast på den politiska dagordningen. I regeringens vårproposition slog finansminister Anders Borg (M) fast att ersättningarna har minskat med upp emot 9 procentenheter till sjuka och arbetslösa. Det ökar drivkrafterna att arbeta, hävdade finansministern.

Samtidigt gick Borgs motståndare Magdalena Andersson (S) ut i går och talade om tydligare krav på arbetslösa och socialbidragstagare.

Men nu visar en ny undersökning, som Novus tagit fram på uppdrag av LO, att en stor del av svenskarna inte litar på stödet från samhället om de själva skulle drabbas. Av de 3000 svenskar som fick frågan nu i mars svarade 56 procent att de tycker att det är svårt att lita på stödet om man blir av med arbetet.

Annons
X

Ännu fler, 60 procent, svarar att det är svårt att lita på sjukförsäkringen om man blir sjuk. De med lägst förtroende är ofta själva arbetslösa eller låginkomsttagare. Hela 64 procent av hushållen med en inkomst på mindre än 200000 kronor om året litar inte på samhällets stöd. Misstron är 50 procent större bland kvinnor.

– De grupper som är mest beroende av systemet litar minst på det, säger Staffan Svallfors, professor i sociologi vid Umeå universitet.

Han är den ledande forskaren om synen på den svenska socialförsäkringen och menar att statistiken stämmer väl överens med hans forskning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Trenden går i riktning mot sänkt förtroende.

  Stefan Svallfors tidigare rapporter visar på samma mönster, från år 2002 till 2010 stärktes förtroendet för välfärdtjänsterna, som barnomsorg och utbildning, men sjönk för socialförsäkringarna.

  – Det är en slags logisk följd av att regeringen har prioriterat välfärdstjänster, men att socialförsäkringarna nu ger ett sämre skydd, säger Stefan Svallfors.

  Enligt hans rapport trodde tidigare 23 procent att det offentliga inte skulle ge sjuka en hygglig levnadsstandard. Andelen ökade till 35 procent år 2010.

  LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin tycker att det är sorgligt att osäkerheten ökar.

  – Sverige kallas fortfarande ett välfärdssamhälle och tryggheten att veta att man får stöd har tidigare varit så självklar. Det är förskräckligt att siffrorna ser ut som de gör nu, säger hon.

  Hon hade önskat sig att regeringen satsat på sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen samt på mer utbildning.

  Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet i riks-dagen, delar inte hennes syn.

  – Självklart är det önskvärt att många känner förtroende för försäkringarna, men jag tror att människors uppfattning färgas av den politiska debatten. Tittar man på dem som har varit sjukskrivna så är deras kundnöjdhet större med försäkringarna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X