Annons

Brexit-lagen godkänd – May kan inleda utträdet

Brittiska parlamentet har röstat för första delen av en lagstiftning som ger premiärminister Theresa May makt att inleda processen om Storbritanniens utträde ur EU. Mays lagförslag gick igenom med övervägande majoritet – 498 röster mot 114. Men lagen fick motstånd från skotska partiet och flera Labour-ledamöter.

Under strecket
Publicerad

Premiärminister Theresa May.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TTBild 1 av 1

Premiärminister Theresa May.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TTBild 1 av 1
Premiärminister Theresa May.
Premiärminister Theresa May. Foto: Kirsty Wigglesworth / TT

Ledamöterna godkände lagen som tillåter regeringen att utlösa artikel 50 i EU:s Lissabonfördrag och formellt starta två års förhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU.
Från början hade regeringen tänkt aktivera utträdet på egen hand, men landets högsta domstol har slagit fast att parlamentet först måste godkänna lagförslaget.
I omröstningen på onsdagen i parlamentet röstade 498 ledamöter ja och 114 nej.
De som bland annat är emot förslaget är det skotska partiet Scottish National Party (SNP) och Liberaldemokraterna men även flera av ledamöterna för Labour, skriver BBC.
Många av ledamöterna böjde sig för resultatet i folkomröstningen i somras men röstade högst motvilligt för det första steget i brexit-processen. De befarar att historien ska bestraffa dem hårt.

Annons
Annons
Annons