”Viktigt steg” – fyra av fem behöll antikroppar

Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra av fem som haft covid-19 behåller antikroppar i minst fyra månader, enligt en ny studie från bland annat Danderyds sjukhus.

– Det här är ett positivt resultat. Det talar för att vi har ett bra immunförsvar efter covid-19, säger Charlotte Thålin, huvudansvarig forskare för studien.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

82 procent av drygt 400 anställda vid Danderyds sjukhus som i våras uppvisade antikroppar mot covid-19 har fortfarande antikroppar kvar i blodet, meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande. Resultatet ses som ett ”viktigt steg”. I studien, som påbörjades i april i år, testades 2 149 personer varav 405 då hade antikroppar i blodet. Av dessa har alltså majoriteten fortfarande mätbara antikroppar kvar.

– Då innebär det nödvändigtvis inte att de som inte har antikroppar inte är immuna. Vårt immunförsvar är komplext och mätbara halter antikroppar är bara en av flera markörer. Men utifrån det här, tror jag att man inte blir infekterad två gånger, utan får ett bra immunförsvar en hyfsat lång tid framöver, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och huvudansvarig forskare för studien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons