Annons
X
Annons
X

Majoritet för norskt tiggeriförbud

Norges justitieminister Anders Anundsen (Frp) kommer av allt att döma att få igenom sitt lagförslag om ett riksomfattande förbud mot tiggeri. Senterpartiets rättspolitiska talesperson Jenny Klinge bekräftar att partiet står bakom förbudet.

Av NTB, SvD, TT
En majoritet i Norge är för förbud mot tiggeri.
En majoritet i Norge är för förbud mot tiggeri. Foto: TT

- Vi stöttar lagförslaget om vi får några krav uppfyllda, säger hon till Vårt Land.

Senterpartiet vill bland annat att regeringen ska besluta om socialt stöd till dem som i dag tigger, både norska medborgare och dem som kommer till landet för att tigga.

Regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet fick förra sommaren med sig Senterpartiet på att ge norska kommuner rätt att införa tiggeriförbud. Nu verkar en majoritet i stortinget för ett nationellt förbud vara säkrad med Sp:s stöd.

Annons
X

Men det finns många kritiska röster. Europarådets människorättskommissionär Nils Muiznieks kallar det ”problematiskt” och råder regeringen att lägga förslaget på hyllan. Han menar att lagen riskerar att bli diskriminerande mot romer.

– Att försöka ta itu med fattigdom genom att förbjuda tiggeri är inte rätt väg framåt. Det är ganska problematiskt, ur människorättsperspektiv, säger Nils Muiznieks i en intervju med Ekot.

– Det finns rasistiska undertoner i den här diskussionen, säger Nils Muiznieks, som dock saknar makt att förbjuda Norge att införa lagen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett par norska kommuner har redan infört lokala tiggeriförbud, men regeringen vill alltså utvidga förbudet till att gälla hela landet.

  Det var i torsdags som den norska regeringen skickade ut lagförslaget om tiggeriförbud på snabbremiss.

  TT-NTB-SvD

  Annons
  Annons
  X

  En majoritet i Norge är för förbud mot tiggeri.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X