Den skenande planetenLundgren bäst när hon funderar över grässtrån

Maja Lundgren, född 1965, är författare, litteraturkritiker och översättare.
Maja Lundgren, född 1965, är författare, litteraturkritiker och översättare. Foto: Emma-Sofia Olsson

Koncentrationssvårigheter, känsloutbrott och ovanan att använda pengar. Inte undra på att jordborna inte kan hålla sig från att kriga med varandra. Efter populära ”Pompeji” och utskällda ”Myggor och tigrar” kommer Maja Lundgren med en ny, science fiction-inspirerad, roman – där vi möter en utomjordings blick på vår värld.

Under strecket
Publicerad
Bokomslag

Bokomslag

”Jag vet att det är lite sadistiskt, men jag vill att läsaren ska stå där efteråt med många frågor”, säger Maja Lundgren i Karl Lilles intervju (SvD 19/8).

”Jag vet att det är lite sadistiskt, men jag vill att läsaren ska stå där efteråt med många frågor”, säger Maja Lundgren i Karl Lilles intervju (SvD 19/8).

Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

På 2300-talet är fjärde världskriget just över och till den globala fredskonferensen anländer Ki från planeten Zarmina, utvald genom lotten för att hålla tal. På Zarmina, dit jordbor anlänt via Mars, råder ständig dag eftersom planeten inte roterar kring sin sol. Gravitationen är högre där och allt går betydligt långsammare, men det finns å andra sidan hur mycket tid som helst, vilket förändrat umgängesformerna helt. ”Muntlighet, minne, motstånd” är ledorden för livet på Zarmina, där man alltid får prata till punkt och man håller världslitteraturen levande i en oral tradition av ”långprat”.

Pengar finns inte (Ki finner det ”tarvligt” hur det jordiska varat styckas i smådelar med penningens hjälp), tillvaron är fredlig, driftslivet ofarligt eftersom reproduktionen sköts med 3D-printer. Döm om hennes chock när hon kommer till en jord som knappt lyckas hålla sig från ett femte världskrig, där allt är abrupt och oförklarat, känsloutbrott tillhör ordningen, människor är digitala halvfabrikat med svåra koncentrationssvårigheter på grund av inbyggd medietrafik och ingen förväntas tala i fullständiga meningar eller avsluta ett resonemang … Så går det minsann inte till på Zarmina!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons