Annons
X
Annons
X

Magplask och dubbelmoral av oppositionen

Det första riktiga gemensamma utspelet från vänsteroppositionen riskerar att bli Mona Sahlins första rejäla magplask som partiledare. Hon spelar ett spel där hon vill politisera Sveriges hantering av den rysk-tyska gasledningen och därmed försöker ­förneka hennes personliga ­inblandning i frågan.

Sahlin driver en icke-ansvarstagande linje med ett stort inslag av dubbelmoral och visar på oförmåga till ledarskap i en politiskt mycket svår fråga.

17 mars 2005 tog Mona Sahlin och den socialdemokratiska regeringen beslut om att ge tillstånd att undersöka den svenska delen av kontinentalsockeln för en dragning av en gasledning mellan Ryssland och Tyskland.

Annons
X

Faktum är att Sahlin redan 2004 var med och godkände en ansökan om en gasledningsdragning mellan Tyskland och Trelleborg, en ledning som torde vara lika miljöpåverkande för Östersjön som den som nu debatteras.

Inte en enda gång sedan dess har Mona Sahlin lyft ett finger för att problematisera miljöeffekterna av en gasledning i Östersjön. Hon har istället uttryckt sig mycket positiv till det transeuropeiska energinätverket där det tydligt framgick att gasledningen i Östersjön skulle prioriteras.

Några tillägg om miljöhänsyn gjorde den socialdemokratiska regeringen inte. Mona Sahlin deltog dock inte själv i det ministerrådsmöte som fattade beslutet om gasledningen. Varför hon prioriterade bort en fråga som nu är så viktig för henne finns inga svar på.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I övrigt hanterade den förra ­regeringen frågan precis som ­nuvarande regering. Göran Persson hänvisade som svar på frågor i riksdagen att dragningen skulle hanteras enligt gällande regelverk.

  31 oktober i år lyfte alliansregeringen miljöaspekterna i gasledningsfrågan. Då krävde regeringen att gaskonsortiet Nord Stream ska föreslå alternativa sträckningar i miljökonsekvensbeskrivningen.

  Således har den nuvarande ­regeringen inte agerat annorlunda än den förra i fråga om hanteringen av gasledningen i Östersjön. Tvärtom kan vi påstå att den nuvarande regeringen förtydligat kraven inför miljöprövningen.

  Vårt krav på riksdagsoppositionen är att den måste kunna växa in i en mera ansvarsfull oppositionsroll och stå för sina tidigare handlingar. Målet att värna om Östersjöns miljösituation borde kunna förena alla sju riksdagspartier.

  Lars Lindblad, gruppledare (m)

  Roger Tiefensee, gruppledare (c)

  Johan Pehrson, gruppledare (fp)

  **Stefan Attefall, gruppledare (kd)
  **

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X