Annons
X
Annons
X

Johan Ingerö: Magplask när Sveriges kommuner skrytbygger

För tre år sedan fick Micke Engh, en helt vanlig invånare i Ekshärad, nog. Hemkommunen Hagfors hade just köpt en slalombacke för två miljoner kronor – samma backe som kommunen dessförinnan sålt för 50000. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över för Engh, som valde att anmäla kommunen till underhållningsprogrammet Lyxfällan.

Hagfors är dock inte unikt. Vi har tidigare på ledarplats (25/10 - 2011) uppmärksammat de enorma pengar som kommunerna lägger på stora multiarenor. Investeringskostnaderna blir ofta högre än planerat, liksom driftskostnaderna. Och eftersom arenorna ofta är för stora i förhållande till publikunderlaget läggs förlusterna på hög.

Nu har tankesmedjan Timbro granskat kommunernas satsningar på badanläggningar, och funnit att mönstret går igen. Små grannkommuner bygger varsitt badhus, hellre än samarbetar kring investeringar och drift. Budgetar överskrids, ibland med flera hundra procent. Kärnverksamheter åsidosätts, exempelvis i Kumla där kommunens kostnader för ett nytt badhus fördubblats samtidigt som nedskärningar har förberetts i skolan.

Annons
X

Problemet är till stor del ekonomiskt, men delvis även psykologiskt. Det tycks finnas en tendens att vilja bräcka andra kommuner, och att inte se den egna kommunen som fullvärdig medlem av klubben såvida den inte kan stoltsera med minst en arena, badanläggning eller något annat som ”sätter kommunen på kartan”.

Säkert finns även en uppriktig lokalpatriotisk önskan om att erbjuda medborgarna det goda livet. Men den krockar alltför ofta med förmågan att prioritera. De flesta som besöker en simhall skulle lika gärna kunna ta sig till en annan lite längre bort. Den som däremot behöver ett äldreboende eller en förskola behöver i regel ha den inom räckhåll.

Kommunerna drunknar inte i pengar. Enbart deras samlade pensionsskuld uppgår till cirka 400 miljarder kronor, och var fjärde kommun har inte ens en handlingsplan för hur skulderna ska hanteras.

Micke Engh var inte fel ute när han anmälde sin kommun till lyxfällan. Statsfinanserna är goda, men kommunernas verksamhet dras med stora obalanser. De måste bli vassare på sina kärnuppgifter – och fokusera mindre på bröd och skådespel.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X