X
Annons
X

Magnus Böcker blir börskung

Allt talar för att OM:s Magnus Böcker blir ny nordisk börskung. En rad finansanalytiker SvD Näringsliv har talat med spår att titeln tillförordnad snart tas bort och att Böcker blir permanent vd för den nya nordiska börsjätten OM HEX.

Magnus Böcker, tidigare vice vd för Stockholmsbörsens ägare OM, blev tillförordnad vd när Per E Larsson sparkades från posten i maj. Men hittills har OM tigit om när en permanent vd ska tillsättas och vem som kommer att erbjudas platsen. - Böcker blev tf av företagspolitiska skäl. I och med samgåendet med HEX ville inte OM själva besluta om vd-posten. Nu har Böcker fått tid på sig att bevisa att han är rätt person. Dessutom finns det kanske inga andra alternativ, säger Robert Ahldin, analytiker på Remium. På en extra bolagsstämma fastslogs i förrgår detaljerna inför OM:s fusion med Helsingborgsbörsen den 4 september. Men om vd-frågan har lösts till sammanslagningen är oklart. Per E Larsson avgick efter sju år som vd efter att ha misslyckats med både köpet av Londonbörsen och det kostsamma värdepapperssystemet Jiway. Ansträngningen att driva igenom OM:s sparprogram för att komma tillrätta med den alltför stora kostnadsmassan kom för sent. Per E Larsson och Magnus Böcker har i medierna målats upp som ett radarpar, varför beslutet att sparka Larsson men behålla Böcker förvånade många.

Men enligt en analytiker som SvD Näringsliv talat med var dock rollerna tydligt fördelade: Per E Larsson stod för strategierna, medan Magnus Böcker har varit genomföraren. - Per E Larsson har stått för planen, Magnus Böcker är den som har städat och hållit i sparprogrammet. Många tycker att han har gjort ett bra jobb. Nu får han förtroendet att göra det igen, säger analytikern. Per E Larsson var inte den som skulle styra den sammanslagna börskoncernen, men samtidigt behövdes någon med kunskap om bolaget. - Vid kvartalsrapporterna skötte Per E Larsson inledningen, sedan var det Magnus Böcker som tog över. Han gav intrycket att stå för de operativa detaljerna. Därför kvarstod förtroendet för Böcker trots att han var med Larsson i de projekt som misslyckades, säger samma analytiker.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X