Annons
X
Annons
X

Magiskt finger styrs av hormoner

Forskare har upptäckt varför mäns ringfingrar ofta är något längre än deras pekfingrar - och varför det omvända gäller för kvinnor.

Av TT
Foto: SCANPIX

Ringfingret är människans mest magiska finger. I många kulturer associeras ett långt ringfinger hos män med förmåga att alstra barn och ända sedan romartiden har det smyckats med ringar.

På senare år har det dessutom dykt upp en rad studier som sätter detta finger i samband med än den ena, än den andra företeelsen. Det har handlat om allt från bröstcancer, sexuell läggning till antalet spermier eller musikalitet.

För ett par år sedan visade exempelvis brittiska forskare att förhållandet mellan ring- och pekfingret till och med avslöjar förmågan att tjäna pengar på börsgolvet, något som kräver hög riskbenägenhet och kyliga nerver.

Annons
X

Ingen har dock lyckats förklara varför förhållandet mellan dessa två fingrar är olika hos män respektive kvinnor. Nu skriver en grupp utvecklingsbiologer vid University of Florida i USA i tidskriften PNAS att längden på dessa fingrar beror på balansen mellan könshormoner mycket tidigt under fosterutvecklingen. Det är skillnader i hur dessa hormoner aktiverar olika molekyler hos pojk- respektive flickfoster som styr hur fingrarnas proportioner i slutändan blir.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X