X
Annons
X

Magisk monarki i osäkerhetens Thailand

I Utanede i Ragunda kommun uppfördes i slutet av 1990-talet en paviljong till minnet av kung Chulalongkorns besök i trakten år 1897. Hit vallfärdar nu thailändare i privat och officiell kapacitet, i synnerhet i samband med minnesdagarna den 19 juli (då kungen besökte platsen) och den 23 oktober (kungens dödsdag 1910), och placerar blommor och andra gåvor framför en bronsstaty föreställande Den store älskade kungen (
Phra Piya Maharat). Utanede har på så vis blivit den kanske nordligaste utposten för den thailändska kungakulten som intensifierats kraftigt under de senaste 20 åren.

Kultens kärnpunkt återfinns i centrala Bangkok. Under tidigt 90-tal började framför allt medlemmar av den thailändska medelklassen att samlas vid en staty föreställande Chulalongkorn till häst för att be om magisk assistans i affärer, karriär, studier, kärlek med mera. Detta är bara ett av många uttryck för dyrkan av den döde kungen. De svenskar som besökt Thailand för att fly vinterkylan har säkert noterat att Chulalongkorns porträtt återfinns överallt i privata och offentliga miljöer, inte minst som tavlor på väggarna. Hans anlete återfinns också på de amuletter som många thailändska kvinnor hänger i sina halsband. Enligt den folkreligiösa uppfattningen anses dessa avbildningar besitta övernaturliga beskyddande krafter.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X