Mager mångfald på Dramaten i höst

Fares Fares som sultan är det enda konkreta resultatet av Dramatens mångfaldsarbete. Men teaterchefen Staffan Valdemar Holm försvarade sig på Dramatens höstsamling. - Teatern måste också handla om andra frågor, säger han.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den traditionella höstsamlingen på Dramaten skulle möjligen kunna beskrivas som nationalteaterns största föreställning. I går placerades skådespelare och regissörer från höstens samtliga tio nya pjäser prydligt ut på rad på Stora scenens svarta golv.
Iscensättningen är enkel. En stolt teaterchef, med gröna gymnastikskor och krycka efter en olycklig mopedvurpa, pratar stolt om teater av ”absolut yppersta kvalitet”. Jonas Malmsjö showar bullrigt, Mikael Persbrandt ser stencool ut och Kristina Lugns hår är väldigt rött.
Därefter är det mingel i marmorfoajén och horder av skådespelare svarar pliktskyldigt på frågor från den församlade presskåren om pjäser de knappt börjat repetera.

Dramaten har på senare år kritiserats hårt för att inte spegla den etniska mångfalden i dagens Sverige. Ett ”stort internt” arbete med frågan har dragits igång på teatern. Vid gårdagens höstsamling intog Staffan Valdemar Holm dock en defensiv ställning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons