Magen i uppror av tillsatta fibrer

Samma kostfiber som ger lök­ätare väderspänningar har ­blivit vanlig i lågfettprodukter, lättsockrat och GI-mat. Inulin och den nära släktingen oligofruktos tillsätts i allt från müsli och mejeriprodukter till skinka och glass, visar SvD:s kart­läggning. En vanlig frukost kan räcka för att göra magen ­orolig.

Under strecket
Publicerad
Formbröd med frön.

Formbröd med frön.

Foto: MALIN HOELSTAD
Annons

Åratals rekommendationer om att äta kostfibrer har fått konsumenterna att reflexmässigt scanna av mängden fibrer på matetiketterna. Tillverkarna fyller på med nya tillsatta fibrer för att göra varorna mer attraktiva, men också för att ge fyllnad och konsistens åt livsmedel som tömts på fett och kolhydrater.

Några anses bra för magbakterierna när de serveras i lagom dos. Men blir ett problem när de plötsligt finns överallt.

Annons
Annons
Annons