Magdalena Andersson (S): ”Alla ska bli sedda i skolan”

SvD Junior har träffat alla partierna inför valet. Här intervjuas finansminister Magdalena Andersson av juniorreportrarna Erik och Maria – om plankning och extra tid med läraren.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar magdalena Andersson

Erik: Har du alltid varit socialdemokrat?

– Min mamma var samhällskunskapslärare och jag kollade på ”Rapport” med henne varje kväll. Jag tyckte att det som hände i världen var orättvist. Att männi­skors möjligheter påverkades av var i världen man föddes, vilka föräldrar man hade eller om man var kille eller tjej. Det gjorde att jag gick med i SSU när jag var 16 år.

Maria: Vad är du rädd för?

– Jag är rädd för en växande ­rasism och intolerans. Något som blivit bättre under min livstid är att fler tycker att det är okej att människor är olika. Men nu är jag orolig att vi är på väg åt ett annat håll. Att det blir mindre acceptans. Då blir Sverige ett förskräckligt land att leva i.

Maria: Har du gjort något olagligt någon gång?

– Ja, jag har till exempel inte betalat på tunnel­banan – plankat alltså. Och buss. Och tåg, tror jag. Det var när jag var student.

Erik: Vilka ekonomiska frågor är viktiga i valet?

– Nu lever många längre och det är många som är i barna­födande ålder. Vi behöver ­bygga fler förskolor, skolor, äldre­boenden och anställa personal. Det kostar mycket pengar. Om vi inte gör det blir det större barngrupper och klasser och då får varje barn mindre tid med ­läraren.

– Det är viktigt att alla barn blir sedda i skolan. Har man det tufft hemma kanske man behöver extra tid med läraren. En del barn får mycket hjälp hemma medan ­andra inte har den möjligheten. Då behöver ­resurserna fördelas lite olika. Det blir mer rättvist.

Maria: Vad kostar ett barns skolgång från 1:an till 9:an?

– Oj, det har jag inte koll på. Men det är välinvesterade pengar. Det är klart att man måste lära sig mycket för att klara sig i livet och komma in på arbetsmarknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons