Finansministerns prognos: Snabb återhämtning

 Finansminister Magdalena Andersson (S)
 Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetslösheten förväntas stiga till 9 procent under 2020 och coronaviruset slår hårt mot svensk ekonomi. Men återhämtningen kommer bli stark och snabb. Det sade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på tisdagen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Finansministern var tydlig med att läget är ”mycket allvarligt” både i Sverige och världen. I nuläget tror regeringen att nedgången i svensk ekonomi kommer vara lika stor som under finanskrisen 2008.

– Det här är den bästa bedömning vi kan göra i nuvarande läge, sade Andersson vid en pressträff på tisdagsförmiddagen där hon presenterade nya prognoser för den svenska ekonomin.

Regeringen tror att Sverige kommer se en arbetslöshet på 9 procent under 2020. Det skulle vara de sämsta siffrorna sedan slutet av 1990-talet, enligt finansdepartementet.

– Människor kommer att bli arbetslösa. Krisen kommer att påverka oss alla, konstaterade hon.

På måndagen presenterade Arbetsförmedlingen nya historiskt höga varselsiffror. Under mars månad varslades över 30 000 personer, vilket är betydligt högre än under den senaste rekordnoteringen under 90-talskrisen i november 1992.

Förutom en ökad arbetslöshet tror regeringen att coronaviruset även kraftigt kommer påverka den svenska tillväxten. Enligt Magdalena Andersson räknar regeringen med att svensk BNP kommer falla med 4 procent under 2020.

Annons
Annons

Men återhämtningen kommer vara mycket snabb, tror Magdalena Andersson, och prognostiserade att svensk BNP växer med nästan lika mycket, 3,5 procent, under 2021.

Regeringen har under den senaste månaden sjösatt fyra olika krispaket för att motverka coronavirusets inverkan på den svenska ekonomin. Bland annat i form av nya permitteringsregler, nya regler för a-kassan och stödåtgärder för svenska företag. Paketen är värda åtminstone 84 miljarder kronor, enligt finansministern.

Det är något som påverkar Sveriges offentliga finanser. Staten förlorar stora skatteintäkter när företag inte säljer eller anställer. Något som bidrar till att regeringen även kommer höja det så kallade utgiftstaket, det vill säga den övre gränsen för statens utgifter, som höjs mycket sällan.

Under 2020 räknar regeringen med att staten går minus 3,8 procent av BNP. Det är en försämring mot 2019, då svenska staten gick på plus. Statsskulden väntas stiga till nästan 40 procent av svensk BNP, att jämföra med 2019 års nivå på cirka 35 procent.

– Vi har ett starkt startläge på grund av att vi har en låg statsskuld, förklarade Magdalena Andersson under presskonferensen.

Hon flaggade även för att regeringen är redo att implementera fler krisåtgärder om det skulle behövas.

Även om nedgången räknas bli lika stor tror finansdepartementet att återhämtningen kommer bli mycket snabbare än 2008. Regeringen bedömer att en återhämtning kommer börja under andra halvan av 2020.

– Men det kan ju påverkas av smittspridningen, sade Magdalena Andersson.

Finansministern nämnde bland annat nya siffror på kinesisk industriproduktion som ljusglimtar i världsekonomin och dess återhämtning.

I veckan gick Internationella valutafondens IMF:s direktör Kristalina Georgieva ut och sade att världen eventuellt kommer gå in i en recession under 2020 på grund av coronaviruset.

Visa diskussion
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons