Nytt nödpaket: Det blir lättare att få a-kassa

Ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).
Ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Foto: Janerik Henriksson/TT

Lättare att få a-kassa, högre ersättning till arbetslösa och mer utbildning. Så ser nästa nödpaket från regeringen och stödpartierna C och L ut.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är fyra allvarliga politiker som på en pressträff lägger ännu ett nödpaket i spåren av coronaviruset. Den här gången gäller det nästan 11 miljarder kronor, främst för stärkt a-kassa, för att stötta dem som nu blir arbetslösa ekonomiskt.

– Fler kommer att omfattas av a-kassan och fler får ut sin inkomstförsäkring upp till 80 procent av sin lön, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.

Hon presenterade åtgärderna tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och de ekonomisk-politiska talespersonerna från regeringens stödpartier, Mats Persson (L) och Emil Källström (C).

Politikerna räknar på en arbetslöshet på årsnivå på 9 procent och de räknar med att 13 000 fler personer i månaden ska omfattas a-kassan.

– Totalt är det tiotusentals personer som kommer att få den här ekonomiska tryggheten i arbetslöshetsförsäkringen, säger Per Bolund.

Ungefär hälften av paketet, 5,3 miljarder kronor, gäller a-kassan, resten handlar främst om utbildning.

Ett antal regler i a-kassan ändras, dels blir det lättare att få a-kassa, dels blir ersättningen högre.

Annons
Annons

Nu räcker det att ha varit medlem i tre månader för att få inkomstbaserad ersättning vid arbetslöshet, i stället för tolv månader.

Dessutom räcker det med att ha arbetat 60 timmar i månaden i sex månader, eller 420 timmar under sex sammanhängande månader. En sänkning från 80 respektive 480 timmar.

Regeringen höjer även taket för de första hundra dagarna i a-kassan från 910 kronor till 1 200 kronor per dag, vilket innebär en högsta ersättning på 26 400 kronor per månad. Därmed får den som tjänar 33 000 i månaden 80 procent av sin inkomst de första hundra dagarna.

För dem som blir arbetslösa men inte har varit medlemmar i a-kassan höjer regeringen grundbeloppet från 365 till 510 kronor per dag, vilket innebär en höjning till 11 200 kronor per månad, från 8 030.

För den som får ersättning via grundförsäkringen höjs beloppet från 365 kronor per dag till 510 kronor per dag.

Dessutom slopas karenstiden på sex dagar inom a-kassan och egna företagare kan få a-kassa medan bolaget är vilande.

Åtgärderna är tillfälliga.

Den andra delen av paketet gäller utbildning. Det handlar om fler platser och mer distansundervisning på universitet och högskolor, fler möjligheter till yrkesutbildning och slopat fribelopp i studiemedlen.

Emil Källström påpekar att varslen för mars visar ”en ökningstakt vi aldrig tidigare sett”, med 36 800 personer varslade.

– I november 1992, under pågående finanskris, omfattades 22 000 av varsel. Det här är högre än någon månad i 2008–2009 års finanskris, säger han.

Efter reklamen visas:
Krispaket ska ge fler a-kassa
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons