Annons
X
Annons
X

Magasin III stänger under två år

Från och med hösten 2017 stänger Magasin III sin utställningsverksamhet under två år framåt. Det agendasättande privata konstmuseet i Frihamnen tar en paus för att söka sin själ och hitta nya sätt att möta sin publik.

Magasin III stänger i två år, eller fyra utställningssäsonger, från och med hösten 2017. Men först visar man en stor utställning med Gunnel Wåhlstrand som öppnar i februari. Här syns hennes verk ”Sydhälsö” från 2003.
Magasin III stänger i två år, eller fyra utställningssäsonger, från och med hösten 2017. Men först visar man en stor utställning med Gunnel Wåhlstrand som öppnar i februari. Här syns hennes verk ”Sydhälsö” från 2003. Foto: Magasin III

– Vi stänger för att vi kan det. Konstscenen har förändrats under de 30 år vi hållit på, det är så många som arbetar med samtidskonst och en dialog kring den, säger museichefen David Neuman.

Han refererar inte bara till nya konstinstitutioner utan även till exempelvis Historiska museet och Armémuseum, som både av genuint intresse och för att sätta in sina utställningar i samtiden samarbetar med konstnärer.

– Jag kände ihop med museets styrelseordförande Robert Weil att vi nu har tillfälle att ordentligt fundera över hur man bäst fortsätter att stödja konsten och konstnärer. Det intressanta är att göra något annorlunda. Vi har möjlighet att vara mer excentriska än andra, förtydligar David Neuman.

Annons
X

Han talar om att den konst man förr behövde åka till olika platser för att se ofta ändå kommer hit förr eller senare och att Magasin III då inte som förr behöver känna sig påpiskade att hela tiden leverera det senaste nya, det som man skriver om.  Samtidigt betonar han att Magasin III kan bli en plats för ”återseendets glädje”, genom att aktivt arbeta museets med åren allt större samlingar.

Är pengarna slut kanske?

-Skojar du? Vi stänger i fyra utställningssäsonger, det är ingenting, säger David Neuman, som lett museet sedan starten 1987, men som så småningom kliver åt sidan i en mer rådgivande funktion och i mångt och mycket överlåter förändringsarbetet till biträdande museichefen Tessa Praun.

Men först öppnar en stor utställning med Gunnel Wåhlstrand, en konstnär som Magasin III samlat en längre tid. Parallellt pågår Magasin III:s engagemang på Stockholms Universitet och den nya experimentella konstscenen Accelerator.

Annons
Annons
X

Magasin III stänger i två år, eller fyra utställningssäsonger, från och med hösten 2017. Men först visar man en stor utställning med Gunnel Wåhlstrand som öppnar i februari. Här syns hennes verk ”Sydhälsö” från 2003.

Foto: Magasin III Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X