Recension

Svensk maffia. En kartläggning av de kriminella gängen.Maffiaöversikt utan djupanalys

Den man som hittades död efter en sprängning vid Outlaws lokaler i Åtvidaberg förra helgen hade kopplingar till Topside MC i Åby.
Den man som hittades död efter en sprängning vid Outlaws lokaler i Åtvidaberg förra helgen hade kopplingar till Topside MC i Åby.
Under strecket
Publicerad
Annons

Den organiserade brottsligheten i Sverige har genomgått en dramatisk förändringsprocess under de senaste decennierna. Kriminella gatugäng och mc-klubbar har byggt upp alternativa samhällsstrukturer med egna lagar, straffskalor och beskattningssystem. Numera kan svenska ungdomar på glid, för första gången, ansluta sig till en multikriminell organisation och skaffa sig en alternativ livsstil som ger status i den kriminella subkulturen. Vid 90-talets mitt fanns en handfull kriminella gäng med egna emblem i några av de största svenska städerna. I dag finns mer än 50 ligor. Dessutom har den organiserade brottsligheten fortplantat sig över landet och finns numera på åtminstone 25 orter.

Beskrivningen ovan har hämtats från boken Svensk maffia. Bokens författare, de två journalisterna Lasse Wierup och Matti Larsson, tvekar inte att använda ordet ”maffia” för att karaktärisera den organiserade brottsligheten i dagens Sverige. Begreppet omertà, den sicilianska maffians berömda tystnadskod, hindrar numera även svenska poliser och åklagare från att klara upp brott. Vittnen drabbas av minnesförlust och föredrar att tiga. Avhoppade gängmedlemmar, som kan misstänkas för svek, hotas av ond bråd död.

Annons
Annons
Annons