Annons
X
Annons
X

Maffiametoder på krogen

Maffialiknande nätverk har delvis tagit över Södertäljes krogvärld. Beskyddarverksamhet, utpressning mot företagare och bombhot mot en kommunal tjänsteman är uttryck för en brottslighet som antar allt allvarligare proportioner, anser polisen.

SÖDERTÄLJE
Det är fredagskväll i Södertälje, en av Sveriges krogtätaste städer. Ett 30-tal poliser genomför en stor kontroll av ett antal restauranger som man misstänker att den organiserade brottsligheten i staden delvis har tagit kontrollen över.
Personer som identifierats av det så kallade Novaprojektet, polisens särskilda satsning mot grov kriminalitet i Stockholms län, har tagit steget in i krogvärlden. Branschen lockar till sig kriminella som vill ha en del av de vinster som genereras, inte minst de kontanter som lyfts bort ur kassan till exempel genom manipulering av kassaapparaterna.

Vägen till pengarna går via dörren, det vill säga genom att ta över insläppet och ställa gängmedlemmarna där som så kallade krogvärdar, med en arbetsledare som kallar sig vaktchef, har kriminella skaffat sig kontroll över verksamheten.

– Vi ser tungt kriminella som entrévärdar. Vi får uppgifter om beskyddarverksamhet men det är oerhört svårt att få någon att vittna, säger kommissarie Lennart Kant.

– Att bevisa bulvanförhållande är svårt. Ofta är de kriminella snabba att berätta på stan att de köpt eller sålt krogar här i Södertälje. Men det är förstås aldrig de som på papperet driver företagen.

En pizzeria lockar med reggaeparty och har engagerat en discjockey. Festen får ett snabbt slut när ägaren visiteras. Han bär på en bit hasch och grips. Därefter sker husrannsakan i krögarens hem.
Misstankar om att det sker narkotikaförsäljning inne på pizzerian har funnits en tid. Vid tillslaget hittar polisen också ett parti smuggelsprit och ett antal stulna dvd-filmer.
Rättigheten att sälja och skänka ut alkohol kommer rimligtvis att dras in. Och alldeles säkert är krogen inom kort till salu. Det är nämligen ett mycket tydligt mönster som ständigt upprepas, så fort polisen eller någon tillsynsmyndighet varit på besök och hittat bevis på brottslighet säljs restaurangerna.
En erfaren polis som Lennart Kant går så långt att han påstår att det han kallar maffialiknande nätverk delvis styr Södertälje. Styr i den meningen att de skaffat sig makt över människor, ofta småföretagare, genom hot och utpressning.

Annons
X

– De försöker också påverka myndigheters beslut. Alkoholinspektören som blev hotad genom att en bomb sattes fast på vindrutan till hans bil jobbar inte längre med tillstånden. Han var effektiv och framgångsrik som tjänsteman. Men de fick bort honom.

Småföretagare pressas på pengar och få vågar anmäla. Ett undantag är den företagare som blev skjuten i benet med en slaktmask sedan han först skrämts genom att två skott sköts mot hans ytterdörr. Han har vågat träda fram som målsägare. Vittnen har hotats under förundersökningen. När det inte lyckades att tysta dem med hot erbjöds de pengar.
Andra uttryck för maffiametoderna är upprepade hot mot poliser. Nyligen kom uppgifter från tre olika källor som refererade samma hot. En källa hade hört hotet uttalas vid ett kafébord.

– Den där polisens hus ska eldas upp.
För en tid sedan stoppades en man i den kriminella kretsen av två poliser. Mannens mobiltelefon ringer och han säger:

– Jag har inte tid att prata med dig, jag snackar med ett par snutar. Ja, det är han vars bil brann upp i Pershagen och så den andre, säger mannen.
Vad som kan anses vara hot mot poliser är en gråzon, menar Lennart Kant. Just nu prövar åklagare om åtal ska väckas för hot mot en polisman i Södertälje som blev tilltalad av en person ur de kriminella kretsarna. Följande repliker fälldes:

– Jaså, du har en sådan här bil, det är ju bra att veta. Jaså, du bor här, det är ju bra att veta.
Södertälje har en betydligt mer intensiv kontroll av krogvärlden än många andra kommuner. Men ryktet om att det är extra många poliser ute den här fredagskvällen och att krogarna kollas sprids blixtsnabbt. Ett av de tilltänkta objekten har rullat ned persiennerna och stängt när polisen kommer fram. Långt före stängningsdags.
Ägaren till ett nattöppet diskotek är inte glad över uppmärksamheten.

– Varför håller de på? Här finns ingen narkotika. Så fort de kommer in går gästerna.

SvD:s artikelserie om fusket på krogarna

svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X