Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Perfect Guide

Mads Mikkelsen: ”Vi pratar bara om sport på familjemiddagarna”

Mads Mikkelsen är lika övertygande som skurk som hjälte. SPG pratar med honom om metoo, familjemiddagar och den nya Jonas Åkerlund-filmen.

Det kanske inte är så konstigt om den som tvingas stå med rumpan bar, i snö och 20 minus, och samtidigt utstå vidrigheter, avskyr sin chef.

Annons

– Nej, då ville jag döda honom, säger Mads Mikkelsen och syftar på regissören till nya Netflixfilmen Polar: Jonas Åkerlund. Jag hade inte ens energi att ångra mig, det var bara hat.

– Men egentligen var Jonas en sån sweetheart, säger han på telefon från ett vintrigt New York och skrattar hest och typiskt mikkelsenskt.

Mads Mikkelsen är en av Danmarks största internationella filmstjärnor med ett brett register: han gör taffliga töntar, tjusiga hjältar och slemmiga skurkar med samma finess. Och samma vassa kindben. Polar – ej att förväxlas med hans nya överlevnadsdrama Arctic – pendlar mellan sexkomedi med bikinibrudar, våldsam tortyrsplatter och dystert vedhuggardrama. Mikkelsen spelar en lönnmördare som drar sig tillbaka i en stuga i skogen, men ödet (och hans diaboliske pajas till chef) vill annorlunda.

Recensionerna har varit hårda, men han är nöjd med resultatet.

– Ja, det är klart att det alltid finns synpunkter, men den här filmen är som en karusell som snurrar jäkligt fort och jag gillade verkligen åkturen.

Hur var det att jobba med Jonas Åkerlund?
– Ärligt talat visste jag inte vad jag skulle vänta mig när vi träffades första gången, med hans hårdrockshår och nagellack och gud vet vad. What the fuck liksom? Men han kan verkligen film och jag gillar hur han är inne på 70- och 80-talsfilm.

Vad är det för skillnad på att jobba med svenskar, danskar och amerikaner?
– Skillnaderna beror på vem man är, inte på nationalitet. Alla har sina kvaliteter. Jonas har ett riktigt bra öga för filmens temperament, musik och varje scens energi. Och så är han otroligt positiv under inspelningen. Det är verkligen inte alla regissörer.

Bor det en liten regissör i dig?
– Ja, det blir regi jag får ta till när publiken har lessnat på att se mig … Nej, den pyttelille regissören i mig är faktiskt fullt tillfredsställd av manussparringen som jag har med alla regissörer.

I Sverige strävar vi efter ökad jämställdhet och etnicitet i filmvärlden och metoo blev väldigt uppmärksammat, hur ser du på det?
– (Suck) Alltså det här är svårt att uttala sig om, men jag ska göra ett försök. Kriminella som utför kriminella handlingar hör inte hemma någon annanstans än i fängelse, men jag känner ingen som beter sig på det sättet, jag vet ingen som gör det. Och skulle jag se det skulle jag sätta stopp för det. Vi sitter alla i samma båt, män och kvinnor, det är min utgångspunkt. 

Vad är roligast att spela, bad guy eller good guy?
– Jag gillar båda. Jag försöker alltid göra skurken lite god och hjälten lite ond. Lite mer mänskliga helt enkelt.

Vilken är din favoritrollfigur genom åren?
Åh, jag har så många, och många favoritfilmer, men det vore oschysst att bara säga en. Men Anders Thomas Jensens filmer älskar jag och jag älskar Svend från De gröna slaktarna. En helt underbar person.

Men vem skulle du vilja ha som bästa vän?
– Haha, ingen – alla är extrema. Såklart, eftersom de är påhittade. Men kanske Duncan från Polar, ändå praktiskt att ha någon som han till hands.

Och för att vara hitman är han snäll?
– Som tjejen i filmen säger, ’du är ingen god människa men du har gjort bra saker’.

Det var en överraskning att ryske presidenten Petrov i House of Cards är din bror!
– Jo, jo, Lars är min storebror!

Din fru, din bror, din svägerska och du är skådisar – hur dramatiska är era familjemiddagar?
– Vi pratar bara om sport. Jag har alltid önskat att jag var en sportstjärna. Vilken sport som helst, men helst något med en boll. Och dessutom försöker jag att inte ta med mig jobbet hem.

Men om dina barn kommer hem och ska bli skådespelare, vad säger du då?
– Jag skulle inte skrika och gråta för att det är så tufft, det vore patetiskt. För det är ett helt fantastiskt yrke – om man har jobb. Men de flesta skådisar har inte det, och då är det världens mest frustrerande yrke.

Foto: TT

Till Toppen