Madonna i Berlin under sin "Rebel Heart Tour".
Madonna i Berlin under sin "Rebel Heart Tour". Foto: Axel Schmidt / TT / NTB Scanpix
Perfect Guide

Madonnas ikoniska outfits

The Queen of Pop är alltid aktuell, både med sina klassiska musikhits och sin legendariska klädstil. SvD Perfect Guide har rotat i bildarkivet och letat fram sju Madonna-ögonblick vi minns.

Madonna på 80-talet, precis i början av sin karriär.
Madonna på 80-talet, precis i början av sin karriär. Foto: @madonna/ Instagram

Det stora genombrottet

Madonna slog igenom på bred front med "Like a virgin" 1984. Det blev den första av hennes låtar som toppade Billboard-listan, och gjorde henne till en världsstjärna.

Det var inte bara låten som blev en succé, hennes stil fick också stor genomslagskraft och tjejer världen över ville klä sig som henne. Med avklippta spetshandskar, kajal och Boy toy-bältet skapade hon en look som numera är ikonisk.

Skivan innehöll också låten "Material Girl" där hennes stil till stor del är inspirerad av hennes stora idol Marilyn Monroe.

Den mest klassiska Madonna-outfiten?
Den mest klassiska Madonna-outfiten? Foto: TT

Den legendariska bh:n

Det var modeskaparen Jean-Paul Gaultier som skapade Madonnas numera ikoniska strut-bh. Bh:n blev känd världen över och har skrivit in sig i modehistorien.

Under "Blond ambition"-turnén 1990, spelade hon i Stockholm iklädd korsett med strut-bh:n och nätstrumpbyxor. Då fick hon en fejkorgasm på scenen och låtsades slå ner sina körsångerskor – reaktionerna från recensenterna var sval. Men outfiten, den glömmer ingen.

Madonna som Evita Peron, 1996.
Madonna som Evita Peron, 1996. Foto: Bill Kaye / TT

Evita Perón

När Andrew Llyod Webbers musikal om Evita Perón filmatiserades var det Madonna som knep huvudrollen. Madonna ville verkligen ha rollen, och ska ha skrivit ett brev till filmens regissör Alan Parker där hon förklarade att ingen skulle kunna göra rollen bättre än henne. På sin hemsida skriver Parker:

– Hennes brev var passionerat och uppriktigt, hon skrev att hon skulle sätta allt annat på paus i sitt liv tills hon övertygat mig om att ge henne rollen.

Filmen blev en puliksuccé som plockade hem ett flertal priser på de stora filmgalorna.

– Det här är rollen jag var född för att spela, sa Madonna i boken "Madonna talking: Madonna in her own words".

Privat hade hon också en lugnare stil, som inte var jättelångt från Evitas, vid den här tidpunkten.

Madonna på MTV Music Video Awards 1998.
Madonna på MTV Music Video Awards 1998. Foto: Luca Bruno / TT

Kabbalah- queen

**1998 släppte Madonna ** singeln "Frozen" och hade då en ny, punkigare stil. "Frozen" var med på albumet "Ray of light".
Två år tidigare födde hon dottern Lourdes, och det var också då hon fick upp ögonen för Kabbalah. Hon började studera hinduism och yoga. Inträdet av Kabbalah i hennes liv medförde också en slags goth-inspirerad stil. Händerna pryddes ofta av henna-tatueringar.
I intervjuer från den tiden har hon berättat hur hon gick utanför sig själv och började se världen ur ett annat perspektiv.

Covern på "American Pie" vann en Grammy 2000 för Årets bästa låt.
Covern på "American Pie" vann en Grammy 2000 för Årets bästa låt. Foto: @madonna/ Instagram

Hippie möter cowboy

I "American Pie", som släpptes 2000, blommar hippiestilen ut helt! I videon dansar hon i tiara, blonda lockar och slitna jeans framför den amerikanska flaggan.
På albumet "Music" som kom samma år poserar hon i cowboy-hatt på omslaget. Hennes rebelliska 80-talsyttre är som bortblåst och i stället sportar hon en stil där hippie möter cowboy.

Britney Spears och Madonnas kyss på MTV Music Video Awards 2003.
Britney Spears och Madonnas kyss på MTV Music Video Awards 2003. Foto: Julie Jacobson / TT

Kiss me, Britney!

På MTV Music Awards 2003 var det inte Madonnas outfit som blev mest uppmärksammad.

Det var en kyss.

Madonna chockade publiken och miljontals tv-tittare när hon under ett framträdande på MTV Music Video Awards kysste Britney Spears. Galan firade 20-årsjubileum och så gott som alla världsartister var där, men det är det här som det snackades om efter.
Larry Rudolph var Britney Spears manager vid tiden och han sa till Billboard:

– Världen exploderade efter den kyssen.

Han berättar att Madonna hade varit väldigt angelägen om repetitionerna.

– Efter galan möttes vi i hissen och då sa hon, "du ser – det var värt det", och sedan pussade hon mig på munnen, berättar Larry Rudolph.

Madonna är tillbaka!
Madonna är tillbaka! Foto: Jasper Juinen/ TT

Discodrottningen gör entré

**Bam, drottningen är ** tillbaka – nu med discostil! I samband med att hon släppte sitt tionde album "Confessions On A Dance Floor" gick hon all in med discostilen i trikåer, nätstrumpbyxor och starka färger. Frisyren var inspirerad av Farrah Fawcett och stilen en hyllning till 70-talsikonen John Travolta.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Till Toppen