Madonnafjäsket har ingen gräns

Under strecket
Publicerad
Annons

Har det undgått någon tv-tittare vid det här laget att världsstjärnan Madonna har varit i stan? Att hon numera bara arbetar med jätteduktiga svenskar? Att hon älskar Sverige och svenskarna? Att hon har en ny video som förebådar ett nytt album? Gjort till största delen av svenskar? Där hon dessutom samplar Abba, som också ärja just det, svenskar!
Det är alltid lika rörande att se den kollektiva svenska stolthet och uppblåsthet som uppstår varje gång någon utländsk celebritet uppmärksammar oss. Vi, som är så små och obetydliga, men ändå anses som så duktiga! Det är som sagt lite rörande men också i längden väldigt tröttsamt med all denna klädsamt blygsamma mallighet, som för övrigt säger en hel del om den svenska självbilden.

Visst, Madonna är en världsartist, men någon måtta på fjäsket får det väl ändå vara. När jag på fredagkvällen först såg ett ganska långt och helt okritiskt inslag om Madonna på Rapport, för att sedan se exakt samma intervju, utökad och mer begåvat redigerad, fem minuter senare på
Kulturnyheterna tog mitt tålamod slut.
Det hjälper inte att Kulturnyheternas Petra Wangler Markgren som gjorde inslaget är SVT:s absolut bästa musikjournalist. Madonna, Johan Renck, Jonas Åkerlund och den ack så oorginellt samplade lilla Abbaslingan från Gimme Gimme stod mig upp i halsen. Och varför påpekar ingen - förutom Fredrik Strage i God morgon Sveriges nöjespanel - att den där slingan är samplad hundra gånger förut och att den nya låten rent generellt tillhör det tunnare och tråkigare i Madonnas långa produktion? Nej, det gör man inte för att det är ju svenskar inblandade, och det borgar ändå automatiskt för kvalitet.

Annons
Annons
Annons