Annons
X
Annons
X

Madelene, 15, har ont hela tiden

Ett barn av fem har ständig värk utan att man vet varför. Madelene, 15, är en av dem. Hon har haft ont i sitt ena ben i hela sitt liv.

Madelene har haft ont i sitt hög­ra ben så länge hon kan minnas. Trots flera läkarundersökningar har man inte kunnat hitta något som är fel.
Madelene har haft ont i sitt hög­ra ben så länge hon kan minnas. Trots flera läkarundersökningar har man inte kunnat hitta något som är fel. Foto: Malin Hoelstad

Sprängande huvudvärk. Molande smärta i magen. Värkande axlar. Långvarig smärta är mycket vanligt och drabbar ungefär 1 av 5 barn. Det innebär att kronisk smärta är lika vanligt hos barn och unga som hos vuxna.

Många av de som drabbas har svårt att klara av sin vardag – det kan vara jobbigt att gå i skolan, umgås med kompisar eller att gå på någon fritidsaktivitet för att man har så ont. Men i dag finns mer kunskap om att även barn och unga kan ha långvarig värk, vilket ökar chansen att de ska få rätt hjälp.

Madelene har haft ont i sitt hög­ra ben så länge hon kan minnas. Det blir värre när hon har varit väldigt aktiv eller suttit mycket stilla.

Annons
X

–  Värken går i vågor och det gör ont i hela benet, både utanpå och inuti, beskriver Madelene.

När Madelenes smärta aldrig gick över sökte föräldrarna hjälp och Madelene har blivit undersökt av en rad olika läkare utan att man har kunnat hitta något som är fel. I stället fick hon en ­remiss till Smärtcentrum på Karolinska universitetssjukhuset för att lära sig hantera sin smärta.

–  Jag fick träna på att bli vän med smärtan och de hjälpte mig att inte tänka på benet, säger ­Madelene som upplevde att hon blev lyssnad till och tagen på allvar.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –  Jag är helt lugn med min smärta nu och bryr mig inte längre, säger Madelene som har accepterat att hon nog alltid kommer att ha ont.

  Madelene har fått lära sig hur hon ska hantera smärtan i benet. Foto: Malin Hoelstad

  Tidigare kunde hon hoppa över att vara med på idrotten, gå och sätta sig på bänken under handbollsträningen eller undvika att hoppa länge på studsmattan, ­eftersom hon alltid fick värre värk efteråt. Men i dag tycker hon inte att hon låter sig hindras.

  –  Jag har så kul med mina kompisar så jag tänker inte på mitt ben, säger hon.

  Men visst, vissa kvällar kan hon bli trött och irriterad när det gör för ont för att hon ska kunna somna.

  –  Då kan jag känna ”jag orkar inte”. Någon enstaka gång när jag känner så kan jag behöva ta en värktablett. Men det är inte ofta.

  Även Madelenes föräldrar fick träna på att hantera Madelene och hennes smärta, för att bli duktiga på att stötta henne i att leva så aktivt som möjligt.

  –  Vi fick i läxa att inte längre fråga Madelene om det gör ont
  i benet. Det har varit jättesvårt för mig, säger mamma Christina som tänker på Madelenes ben varje dag.

  Annons

  Madelene har haft ont i sitt hög­ra ben så länge hon kan minnas. Trots flera läkarundersökningar har man inte kunnat hitta något som är fel.

  Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

  Madelene har fått lära sig hur hon ska hantera smärtan i benet.

  Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X