Annons

Macrons stora utmaning: Miljontals arbetslösa

Christel Laine, 39, är på jakt efter nytt jobb och skolar om sig för att arbeta som assistent med personalfrågor. Hon ser positivt på framtiden.
Christel Laine, 39, är på jakt efter nytt jobb och skolar om sig för att arbeta som assistent med personalfrågor. Hon ser positivt på framtiden. Foto: Mehdi Chebil/TT

Miljontals människor går utan jobb i Frankrike. Den nye presidenten Emmanuel Macron har lovat att minska arbetslösheten kraftigt med radikala reformer.

Genomgripande förändringar är nödvändiga, anser experter. Men frågan är om Macron har lösningen.

Under strecket
TT
Publicerad

Arbetsförmedlingen i Paris-förorten Noisy-le-Grand. Här bort drygt 60 000 personer varav majoriteten är under 40 år. Omkring 14 procent (2014) är arbetslösa.

Foto: Mehdi Chebil/TT

Ekonomiprofessorn Yannick L'Horty tror att strukturella reformer behövs för att få fart på sysselsättningen. Om Macron har det rätta receptet vågar han inte svara på, men pekar på att tajmingen är bra.

Foto: Mehdi Chebil/TT

I den östra Paris-förorten Noisy-le-Grand har Christel Laine, 39, precis varit på en av arbetsförmedlingens workshops för arbetssökande. Hon är på väg tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning och vill göra en förändring i livet. Nu omskolar hon sig för att arbeta med personalfrågor.

Trots att arbetslösheten är hög känner hon sig inte oroad för sin egen situation. Samtidigt träffar hon många andra som inte har det lika lätt.

Annons
Annons
Annons