Annons

Macrons "separatisttal" väcker vrede i Turkiet

Frankrikes president Emmanuel Macron höll i fredags ett linjetal där han förklarade att "islamistisk separatism" måste bekämpas. Talet har väckt vrede i bland annat Turkiet.
Frankrikes president Emmanuel Macron höll i fredags ett linjetal där han förklarade att "islamistisk separatism" måste bekämpas. Talet har väckt vrede i bland annat Turkiet. Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Turkiet är ett av de muslimskt dominerade länder som reagerar kritiskt mot det tal som Frankrikes president Emmanuel Macron höll nyligen om "islamistisk separatism".

Under strecket
TT-AFP
Publicerad

I talet, där den franske presidenten konstaterar att "Islam i dag är en religion i kris i hela världen", meddelade Macron att ett paket med lagar som stärker befintlig lagstiftning om att Frankrike är ett sekulärt land ska läggas fram i december.

– Vi måste bekämpa islamistisk separatism. Det är problematiskt med en ideologi som kräver att dess lagar ska stå över republikens, sade Macron och förklarade att en del i de nya insatserna syftar till nolltolerans mot att religiösa extremister undervisar i skolor och moskéer.

Annons
Annons
Annons