Annons

Rolf Gustavsson:Macron vill omforma EU – och skippa åtstramningar

President Emmanuel Macron eftersträvar genomgripande reformer av både Frankrike och EU. Medan de inrikespolitiska initiativen utlöser skarpa motsättningar på arbetsmarknaden planerar presidenten ge vitaliseringen av EU högsta prioritet under hösten. Men även hans europeiska initiativ förväntas skapa motsättningar.

Publicerad
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: IBL

Under de kommande månaderna har president Macron ambitionen att besöka EU:s huvudstäder för att presentera sina förslag. Dessutom organiserar han egna små toppmöten med tongivande EU-länder.

Det första blir den 28 augusti med regeringscheferna för Tyskland, Italien och Spanien. Dialogen mellan Paris och Berlin kommer att intensifieras efter det tyska valet (24 september) och några dagar därefter håller Frankrike och Italien ett toppmöte i Lyon (27 september). Presidenten har också annonserat att han kommer till det så kallade sociala toppmötet i Göteborg den 17 november. Macron vill aktivt bekämpa vad som kallas social dumping. Det dämpar konflikten med fackföreningarna i Frankrike, men skapar svårigheter i relationerna till länder i Centraleuropa.

En huvudtanke för Macron är att få uppslutning kring en färdplan för EU för de kommande fem åren. Den skulle omfatta bland annat en budget som täcker kostnader för miljö, industri och invandring. Samtidigt utgår han ifrån att fördjupningen av EU sker med varierande hastigheter och att utgångspunkten tas i eurosamarbetet.

Annons

Kring den gemensamma valutan förespråkar han en omorganisation som skulle ge eurogruppen ett eget parlament, egen budget och en egen finansminister. En sådan förändring förutsätter en revision av EU:s grundfördrag.

Som ett politiskt stöd för sina reformplaner föreslår Macron att alla medlemsländerna organiserar nationella rådslag (konvent) om EU-samarbetets prioriteter och innehåll. Från de diskussionerna skulle man kunna skapa en färdplan för de kommande åren.

Samförståndet mellan Tyskland och Frankrike utgör en grundförutsättning för Macrons reformplaner. Det bygger förmodligen i sin tur på att Angela Merkel blir omvald till förbundskansler om en månad. Icke desto mindre innehåller Macrons tankar förslag som möter motstånd i Berlin. Redan hans utgångspunkt att eurosamarbetet skall mildra krav på åtstramning och satsa på tillväxt är kontroversiellt. Om Macron därtill försöker få besätta några av de centrala posterna i eurogruppen så kolliderar han med Merkel.

Även inom EU-kretsen har hans politik väckt förundran

President Macron har ibland uppfattats som en marknadsliberal vän av globaliseringen men i praktiken har han även visat protektionistiska sidor. Förgäves försökte han få ett EU-toppmöte att ansluta sig till en sådan linje gentemot Kina. Även inom EU-kretsen har hans politik väckt förundran, som när han försöker förhindra ett italienskt företag från att köpa upp ett franskt skeppsvarv i Saint-Nazaire.

Plötsligt upptäcker italienarna en gammaldags fransk ekonomisk nationalism som för tankarna till Jean-Baptiste Colbert – merkantilismens fader och solkungens finansminister.

Annons
Annons

Emmanuel Macron.

Foto: IBL Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons