Fredric Karén:Macron mot jordskredsseger - Hyllad bragd på Friends

Fredric Karén

Parlamentsvalet är i gång i Frankrike. När väljarna lägger sina röster i den första rundan handlar det om att välja 577 kandidater till lika många platser i parlamentet. För den nyvalde presidenten Emmanuel Macrons del gäller det att hans mittenrörelse En marche får minst 289 platser.

För en månad sedan saknade partiet nästan helt kandidater.

Men opinionsmätningarna, senast en från Ipsos/Steria som redovisas av fransk public service, visar att Macrons parti tillsammans med mittenpartnern Modem, kan få uppemot 400 mandat.

Socialdemokraterna kan bli i stort sett utraderade i dagens val.

I fredags morse stod det klart att inget parti får egen majoritet efter det brittiska nyvalet. Premiärminister Theresa May kritiserar hårt för att ha tagit ett dåligt beslut och utlysa nyval. Under helgen har hon fortsatt med sina frenetiska försök att komma överens med nordirländska DUP så att hon själv kan sitta kvar som landets premiärminister. Men Jeremy Corbyn tycker fortfarande att han kan ta över, och allt fler även på Mays konservativa sida är öppet kritiska.

Det är två dagar sedan den osannolika bragden på Friends arena i Stockholm. Janne Andersson och hans hittills framgångsrika landslag stakar nu ut vägen mot VM i Ryssland om precis ett år.

Fortsatt trevlig söndag!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons