Macron höll visionstal – riktade känga mot Orbán

Emmanuel Macron presenterade sin vision för Europa i EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen. Den unge presidenten spelade ut hela sitt redan beryktade register av bländande retorik, bildning och passionerad EU-kärlek. Han föreslog bland annat en EU-fond för flyktingmottagande.

Under strecket
Publicerad
Emmanuel Macron, Frankrikes president, riktade hård kritik mot Ungers ledare Viktor Orbán.

Emmanuel Macron, Frankrikes president, riktade hård kritik mot Ungers ledare Viktor Orbán.

Foto: Jean Francois Badias /AP
Annons

BRYSSEL. ”Jag vill inte tillhöra en generation sömngångare, en generation som glömt bort sitt förflutna eller vägrar att se stormarna i sin egen samtid. Jag vill tillhöra en generation som är fast besluten att försvara demokrati och europeiskt oberoende”, sade Macron i en fullsatt plenisal i EU-parlamentets byggnad i Strasbourg.

Det var en snygg vinkning till den person i Europa som Macron mest av alla måste komma överens med om hans planer för EU:s framtid ska kunna bli verklighet: Angela Merkel. En av den tyska förbundskanslerns favoritböcker är "Sleepwalkers" av författaren Christopher Clark, som driver tesen att européerna för hundra år sedan rent sömngångaraktigt gav vika för icke-demokratiska krafter och gick in i första världskriget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons