Machokulturen är en belastning

Byggbranschen upprätthåller värderingar som andra branscher gjorde sig av med för flera decennier sedan. Alltför länge har förlegade attityder tillåtits husera fritt. Nu är det hög tid att göra upp med machokulturen, skriver Lars Bergqvist, Byggcheferna och Johan Lindholm, Byggnads.

Under strecket
Publicerad

För att ändra attityder hos individer och grupper behöver frågan komma ut till kaffeautomaten och byggboden, skriver artikelförfattarna.

Foto: ALAN DIAZ/AP
Annons

Byggbranschen har länge haft problem med sin arbetskultur. Den rådande ­machokulturen har under åren skrämt bort kompetenta människor och riskerat branschens framtid. En ny undersökning från Byggnads och Bygg­cheferna visar att problemen lever kvar – och att de är större än befarat. Nu måste en kraftsamling ske innan en hel bransch står utan framtidshopp.

Den svenska byggsektorn har länge brottats med att behålla personal. Det handlar bland annat om kvinnor, HBTQ-personer och människor med utländsk bakgrund – men det är många som inte trivs med den machokultur som råder. De som vill ha förändringar i branschen känner att de kämpar i motvind mot seglivade fördomar. Många som ändå tar klivet in i branschen lämnar den i förtid för att de inte känner sig bekväma med de åsikter som ventileras på byggarbetsplatser varje dag.

Annons
Annons
Annons