Annons

EdieMåbra-film som sänks av sina goda avsikter

Sheila Hancock spelar huvudrollen i ”Edie”.
Sheila Hancock spelar huvudrollen i ”Edie”. Foto: Pascoe Morrissey/Njutafilms

Det vilar något av såväl reklamfilm som propagandamaterial över dramat om Edie som försöker hitta mening i livet genom bergsklättring. En film med ett manus som är helt underordnat ett pedagogiskt syfte.

Under strecket
Publicerad

Ack, om det bara hängde på goda avsikter skulle filmen om Edie och hennes kavata bergsklättrande för att skänka mening åt livet kamma hem priser och pokaler världen över. En sån fin inspiration åt oss alla, så är det tänkt. Det är aldrig för sent, liksom. Du må vara hur gammal och skrynklig som helst – och lita på att Edie är just detta – men ålder är bara en siffra, som det brukar heta, och rynkor är bara ett tråkigare namn för fartränder. Vill du, så kan du. Det handlar bara om att inte ge upp, inte ens när det stormar uppe på berget och ditt tält blåser bort i natten. Man kämpar vidare, helt enkelt.

Och snygg är den också, som en turistbroschyr för de skotska högländerna. Mycket strilande motljus, vattenblänk och stråk av dimma över karg natur och en gnistrande sol som bryter igenom. Något av en reklamfilm för svenska friluftskläder av ett visst märke, anar man också här. Om alla dessa produkter är placerade gratis, är det någon som inte har gjort sitt jobb.

Annons
Annons
Annons