Annons

Merete Mazzarella:Må vi aldrig förlora ­konsten att sörja

Itarus Sasakis ”vindtelefon” besöks dagligen av sörjande som vill säga något till någon som dött.
Itarus Sasakis ”vindtelefon” besöks dagligen av sörjande som vill säga något till någon som dött. Foto: NHK

Sorgen är inte nyttig, varför det under de senaste decennierna har funnits en stark tendens att se den som en sjukdom som ska medicineras bort. I sin nya bok konstaterar den danske psykologen Svend Brinkmann att sorgen är en subversiv känsla vars plats i vår tillvaro det är absolut nödvändigt att försvara. 

Under strecket
Publicerad

Svend Brinkmann har tidigare bland annat skrivit anti-självhjälpsboken ”Stå fast. Vägra vår tids utvecklingstvång”.

Foto: Daniella BacklundBild 1 av 1

I en japansk trädgård står en telefonkiosk med en gammaldags trådtelefon i. Men telefonen är inte kopplad, lyfter man luren hör man vindens susning och en porlande bäck. Trädgården tillhör en man vid namn Itaru Sasaki och kiosken skaffade han dit för åtta år sedan efter att en kusin hade dött i cancer. Sasaki använde telefonen för att tala med kusinen och föreställde sig att hans ord kunde bäras av vinden: ”Det blev ett sätt att gradvis få mörkret i mitt hjärta att vika.”

Efter jordbävningen och tsunamin 2011 som kostade mer än 19 000 människor livet var det otaliga japaner som kände sig vilsna med sin sorg och många – mer än hundra i månaden – sökte sig till Sasakis trädgård och vindtelefonen. 

Annons
Annons
Annons