Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

En dag (One day, 2009) Må bra-läsning i högsta ligan

En dag (One day, 2009)

Författare
Genre
Prosa

Övers: Pia Printz, 431 s. Printz ­Publishing

I hur många vänskaper mellan en man och en kvinna ligger förhållandet som aldrig blev av och surrar, med en nästan ohörbar men närvarande ton? Kanske gäller det fler än vad man tror. Filmen ”När Harry mötte Sally” är ett klassiskt exempel på hur underhållande en berättelse om gränslandet mellan vänskap och kärlek kan vara, och när den engelske författaren David Nicholls utforskar likartat territorium i sin tredje roman ”En dag”, är det därför inte så konstigt att vissa likheter med ovan nämnda film då och då glimtar till.

Romanen handlar om Dexter och Emma, som tillbringar natten mellan universitetet och vuxenlivet i Emmas säng, där de ägnar sig åt att kyssas och prata om framtiden. Dexter är en obekymrad medelklasskille med gott självförtroende, Emma en arg och klassmedveten världsförbättrare från Yorkshire. Attraktion uppstår, trots olikheterna, men deras vägar leder åt olika håll efter examen, och attraktionen leds sakta in i vänskapsfåran.

Det som hade kunnat bli en ganska konventionell och medelmåttig roman om pojke möter flicka, lyfts till något annat tack vare Nicholls väl genomtänkta och okonventionella upplägg. Varje kapitel utspelas 15 juli, samma datum som den första natten i Emmas säng. Kapitel ett äger rum 1988, kapitel två 1989, och så vidare, i en kronologisk vandring framåt genom åren och de båda huvudpersonernas liv. Att hålla både intresse, rörelse och en trovärdig personskildring vid liv, med det begränsade spelrum som en dag per år i en människas liv utgör, är inte helt enkelt, men David Nicholls klarar det galant.

Annons
X

Emmas och Dexters respektive liv utvecklas i två vitt skilda riktningar. När Emma ser sina författardrömmar grusas och självförtroendet stadigt sjunker, reser Dexter runt i världen och avverkar kvinnor på löpande band. När Emma jobbar som servitris på en sunkig restaurang, skaffar sig Dexter en karriär inom media. Det är nästan så att man undrar om Nicholls vill lufta någon hemlig misogyn läggning, med tanke på att stackars Emma verkar ha ”loser” tatuerat i pannan.

Men livet är allt annat är statiskt, och i takt med att Emma så sakta får ordning på sig själv, blir Dexter hög på droger, alkohol och tv-framgångar. Hur Nicholls väver ihop berättelsen skall inte avslöjas här, men det väntade och oväntade blandas i väl avvägda doser, och efter avslutat år och kapitel vill man genast vidare till nästa. Med en både ironisk och medkännande penna skrivs berättelsen om en vänskap fram; hur den föds, blomstrar, tynar bort och återupplivas, i takt med att de inblandade personerna förändras och gör livsval. I bakgrunden syns ett likaså föränderligt samhälle, där allt ifrån de första mobiltelefonerna till attacken mot World Trade Center passerar förbi.

Några gånger kommer känslan av att det blir nästan lite väl bra och skarvlöst ihopsytt, men jag väljer att strunta i den, och konstaterar istället att ”En dag” är må bra-läsning när den är som bäst – smart, underhållande och känslosam utan att vara sentimental.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X