Annons
X
Annons
X

M vill ha skolplikt från sex år

Skolplikt bör införas redan från sex års ålder. Det skulle innebära ett tydligare steg mot en tioårig grundskola, skriver Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet, och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på Dagens Nyheters debattsida.

Att tidigarelägga skolplikten skulle stärka förskoleklassernas ställning, skriver Tobé och Sirén, som anser att sexårsverksamheten i dag blir styvmoderligt behandlad.

Den pedagogik och det arbetssätt som praktiseras i dag kommer dock inte att förändras, även om förskoleklasserna blir obligatoriska. Däremot kommer samverkan med grundskolan att stärkas, enligt artikelförfattarna.

De lyfter bland annat fram problematiken med att det i en del kommuner är en stor andel barn som inte går i förskoleklass, vilket kan hämma exempelvis språkutvecklingen:

Annons
X

”Såväl internationella som svenska undersökningar visar att barn som har gått i förskola lyckas bättre under hela sin skoltid, både när det gäller till exempel matematik, språk och social utveckling”, skriver Tobé och Sirén, och påpekar att det ofta finns specialpedagogiska resurser i sexårsverksamheten.

Sedan den 1 januari 1998 är kommunerna skyldiga att erbjuda plats i förskoleklass.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X