Annons
X
Annons
X

M vill ha jämställt barnbidrag

En pappa ska vara lika mycket värd som en mamma, därför bör barnbidraget redan från början delas lika mellan föräldrarna. Moderaterna öppnar nu för ännu en jämställdhetsreform.

Foto: E24

Drygt 96 procent av alla barnbidrag betalas ut till mammorna. Systemet är ”konstruerat med kvinnan som norm” skriver moderaternas förtroenderåd i direktiven till partiets arbetsgrupp i jämställdhetsfrågor inför partiets kommundagar som inleds idag.

Riksdagsledamoten Hillevi Engström leder gruppens arbete under rubriken ”Lika möjligheter för kvinnor och män”.

– Personligen tycker jag att det finns goda skäl att se över den här frågan, säger Hillevi Engström. Jag kan inte riktigt begripa varför vi håller fast vid en tradition som är från 40-talet.

Annons
X

Gruppen har nu fått i uppdrag att överväga ”ett jämställt barnbidrag i form av delat barnbidrag för föräldrar med gemensam vårdnad”.

– Det bästa skulle vara att föräldrarna fick halva summan var från början. Då slipper man ju att ändra på någonting, om det skulle bli en separation, säger Hillevi Engström.

Fram till den 1 juli 2006 gick hela barnbidraget med automatik till mamman. Men för barn födda senare innebär lagstiftningen att par med gemensam vårdnad kan välja vem som ska ta emot det.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om paret inte gör ett aktivt val tillfaller hela bidraget som förut mamman, eller i samkönade par den äldre kvinnan eller mannen. De flesta par gör inget val, och de flesta som gör det väljer kvinnan som mottagare.

  Hillevi Engström tycker inte att det är rimligt att staten gör skillnad på de två könen. En ”konservativ syn” ligger bakom att bidraget fortfarande oftast går till mammorna.

  – Jag tror att det är en viktig signal att papporna också får barnbidrag, och därmed ett tydligt krav på sig: ”Du är också lika mycket förälder, lika mycket värd som mammorna är”, säger hon.

  Sedan 2006 finns det också en möjlighet för föräldrar att dela barnbidraget lika. Den gäller dock bara för särboende par med gemensam vårdnad, där barnet bor växelvis hos föräldrarna.

  Men föräldrarna måste vara överens om delningen, vilket enligt Försäkringskassan gör att lagstiftningen inte fungerar som det var tänkt.

  – Det är många pappor som hör av sig till oss och är upprörda över att de inte får halva barnbidraget, eftersom mamman inte går med på att dela, säger Ann-Katrin Jonsson på Försäkringskassans enhet för barn och familj.

  Uppskattningsvis bor idag ungefär 85000 barn växelvis hos sina föräldrar, och enligt Försäkringskassans siffror har en tiondel av barnen delat barnbidrag.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: E24 Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X