Annons
X
Annons
X

M: Viktiga delar missas i vårdöverenskommelse

Nya överenskommelsen om vården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL – missar det viktiga – menar Peter Carpelan (M) som är ansvarigt personallandstingsråd i Stockholm.

Foto: Bertil Ericson/TT

Personalen i sjukvården ska användas smartare för att få mer tid över för patienterna. Bättre IT-stöd och mindre av administrativa uppgifter är några av lösningarna i den överenskommelse som på fredagen blev helt klar mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Däremot missar man de viktiga delarna i överenskommelsen, anser Peter Carpelan (M) som är ansvarig personallandstingsråd i Stockholm.

– Regeringen gör ett utspel men missar de stora delarna. Det som tas upp är inte heller något nytt, utan det är delar som vi i Stockholms landsting redan arbetar med.

Annons
X

Samtidigt har S-MP-regeringen avskaffat den så kallade kömiljarden som fördelades till de landsting som var bäst på att kapa sina köer och väntetider för planerade behandlingar och operationer.

– Jag är förvånad över att man tar bort kömiljarden helt i Stockholm. Pengar som skapat incitament för att minska köerna, och vi i Stockholm har fått del av denna då vi lyckats halvera köerna i sjukvården.

Delar Carpelan tycker att regeringen missar är bland annat att fler utbildningsplatser bör tillsättas både till läkare- och sjuksköterskeutbildningarna. En annan del är valideringen av utländska examen, som han menar måste ske snabbare. Idag får många väntar i år innan de kan komma ut i arbete, säger han.

– Dessa delar säger man inget ord om. Det är delar som jag anser verkligen är viktiga för att få en bättre vård i Stockholm, men även på nationell nivå.

Carpelan välkomnar dock det ekonomiska tillskottet – den så kallade professionsmiljarden, som ska delas ut till landsting och regioner utifrån befolkningsmängd.

Annons
Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X