Annons

M: ”Vi vill sätta ett tak för bidragen”

Olika typer av ersättningar kan idag staplas på varandra. Det kan ge såpass höga bidrag att steget in på arbetsmarknaden försenas, eller till och med uteblir helt. Därför vill vi nu införa ett tak för hur stora bidrag man kan få, skriver Moderaternas Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson.

Under strecket
Publicerad

Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson under Moderaternas ekonomiska seminarium i Almedalen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sveriges välstånd och välfärd bygger på att alla som kan arbeta också gör det. Att varje människa gör sitt yttersta för att försörja sig själv – genom anställning eller eget företagande – är en förutsättning för vårt generösa välfärdssystem.

Men ska välfärden vara hållbar måste det finnas starka drivkrafter till arbete. Det måste alltid löna sig mer att arbeta än att inte göra det. Att motverka långvarigt bidragsberoende är särskilt viktigt nu, i ett läge där regeringens beräkningar visar att motsvarande en miljon människor kommer leva i utanförskap år 2020. Därför vill Moderaterna införa ett bidragstak i försörjningsstödet och etableringsersättningen. Det skulle minska marginaleffekterna att gå från bidrag till arbete, och därmed motverka att drivkrafterna till arbete minskar när bidrag staplas på varandra.

Annons
Annons
Annons