M: ”Varför stoppas höjda polislöner av regeringen?”

Det är uppenbart att arbetet som polis i Sverige måste bli mer attraktivt. Därför är det djupt olyckligt om regeringen vägrar genomföra den satsning på höjda polislöner som Moderaterna och Kristdemokraterna har drivit fram, skriver Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.

Under strecket
Publicerad

Johan Forsell (M) skriver att det krävs ett lönelyft för poliserna för att klara att bekämpa brottsligheten.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Brottslighet drabbar enskilda människor och är skadligt på så många vis. Rapporter om att polisen inte hinner med att utreda brott och om att brottsanmälningar läggs på hög är lika återkommande som oacceptabla. Dödsskjutningarna i Sverige slog under förra året rekord. Där rättsväsendet tappar kontrollen, sprider otryggheten ut sig. Det här är fundamentala delar av samhällskontraktet, som bara måste fungera. 

Det är tydligt att regeringen Löfvens otillräckliga satsningar på Polismyndigheten har lett till stora problem. Vi har brist på poliser, både i städerna och på landsbygden. Risken att lagföras för brott är idag alldeles för liten. Under åren 2014-2018 höjde den socialdemokratiskt ledda regering skatten med 60 miljarder kronor och ökade utgifterna med 100 miljarder kronor. 

Annons
Annons
Annons