Annons
X
Annons
X

M utreder uppgifter om fusk

Efter avslöjandena om fusk i samband med Moderaternas riksdagslista i Stockholm stad har partiet beslutat att skjuta upp valet i en vecka. Partiet ska nu utreda ytterligare misstankar om manipulation i valprocessen.

På fredagen stängdes en av Moderaternas toppkandidater, Mats Rudin, av efter att han erkänt att han betalat medlemsinträdet för flera personer.

Chefsombudsman Sverker Eriksson kallade in kandidaten till ett sent möte efter att uppgifterna uppdagats i DN.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag frågade: ”Har du gjort det?” och han svarade ja, berättar Sverker Eriksson och fortsätter:

  Annons
  X

  – Han blev förfärad när han förstod konsekvenserna av sitt handlande, vilket han nog inte riktigt gjort tidigare.

  På lördagsmorgonen samlades 200 partimedlemmar för mötet där de skulle ha klubbat sin riksdagslista för Stockholms stad. I stället kastade fredagens händelse en skugga över mötet och deltagarna beslutade att skjuta upp valet en vecka.

  Anledningen är misstankar om ytterligare valfusk.

  – Jag har fångat upp vissa rykten. Men jag vill inte gå in på det närmare nu eftersom det kan göra det svårare att få folk att prata om det, säger Sverker Eriksson som leder utredningen.

  Enligt uppgifter till Expressens nätupplaga utreds minst fem tunga Moderatpolitiker - varav en nuvarande riksdagsledamot och en hög landstingspolitiker - för att ha varit med om att bilda en hemlig valkartell.

  De fem ska ha lämnat en summa pengar som gått till särskilda medlemsvärvare vars uppgift varit att ragga nya medlemmar som fått sin medlemsavgift betald.

  De nya medlemmarna ska sedan ha överlämnat sina valsedlar inför provvalet till medlemsvärvarna. Dessa har sedan, enligt uppgift, kryssat för de namn som ingått i nätverket.

  En politiker med insyn i rekryteringsarbetet berättar för Expressen.se att tre av de nu utpekade fuskarna misstänktes för samma sak redan 2006.

  Uppgifterna om misstankarna mot de fem tunga moderaterna bekräftades på lördagseftermiddagen av Sverker Eriksson.

  – De namnen finns på min lista, säger han till Expressen.se.

  Sverker Eriksson har tittat på riksdagsledamotens resultat i de olika valkretsarna i årets provval.

  – Min spontana reaktion är att han fått fler röster i Rinkeby-Tensta än i sin egen valkrets. Det kommer naturligtvis att bli en fråga till honom. De här frågorna måste ställas till dem som får avvikande resultat, säger han till Expressen.se.

  Sverker Eriksson började utreda de nya misstankarna om otillbörlig påverkan för en vecka sedan efter att partimedlemmar pratat med honom. Han har under sina 25 år som ombudsman aldrig varit med om något liknande. När han först fick höra ryktena blev han chockad.

  – Jag tänkte: ”Är det möjligt? Vem kan det vara?” Och sen rannsakar man sig själv, hur ser våra rutiner ut?

  Nästa lördag fattar Moderaterna beslut om riksdagslistan i Stockholm stad samtidigt som de ska besluta om listorna till kommunfullmäktige- och landstingsval.

  Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann och statsminister Fredrik Reinfeldt väljer att inte kommentera valfusket med motiveringen att det är en ”privat partiangelägenhet”. De hänvisar, via sina pressekreterare, till Sverker Eriksson.

  SvD.se har sökt Mats Rudin för en kommentar, men utan resultat.

  OCH TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X