Annons

M: Underfinansieringen av försvaret måste upphöra

Foto: Lars Pehrson

När alla partier säger att de vill ha ett starkare försvar, kan Sverige inte än en gång underfinansiera ett försvarsbeslut. Tiden för säkerhetspolitiskt önsketänkande borde vara över sedan länge, skriver Ulf Kristersson, Pål Jonsson och Hans Wallmark, M.

Under strecket
Publicerad

För exakt ett år sedan spräckte Socialdemokraterna försvarsberedningen. Regeringen höll med om analysen och om de konkreta förslagen. Men ville inte – långt före coronakrisen – betala för dem. Sedan dess har olika samtal pågått där Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har försökt driva regeringen åt rätt håll.

Men tiden rinner iväg. I höst ska inriktningsbeslutet för försvaret tas av Sveriges riksdag, och det beslutet avgör i praktiken Sveriges försvarsförmåga för många år framåt. Riksdagen måste nu återuppbygga ett trovärdigt civilt och militärt försvar, dimensionerat så att både de som hotar oss och de vi samarbetar med förstår att Sverige menar allvar. Det kommer ta minst ett årtionde och två sammanhängande försvarsbeslut. Därför måste vi börja nu.

Annons
Annons
Annons