Annons
X
Annons
X

M-toppens påbud skapar problem

Handlar det om utbrett valfusk eller om gamla maktstrukturer som slår bakut mot politiskt engagerade invandrare? För Stockholms­moderaterna finns det inget lyckligt slut på den här veckan.

ANALYS | PROVVAL

Det har utgått ett påbud från Moderaternas partiledning: fler kvinnor och invandare ska finnas på valbar plats i valet 2010.

De nya Moderaterna ska också företrädas av nya politiker, som bättre motsvarar ett genomsnitt av befolkningen. Mot den bakgrunden blir affären med anklagelser om internt valfusk, som nu skakar Moderaterna i Stockholm, extra jobbig för partiet.

Mats Rudin, som hamnade på åttonde plats i provvalet till riksdagen, har erkänt att han ur egen ficka har betalat medlemsavgifter för personer som han värvat.

Annons
X

Politiska ränksmidare har alltid högtidsdagar när partierna väljer ut de kandidater som ska hamna i riksdagen. Intrigmakarnas arbete underlättas av att partierna snabbt tappar medlemmar. Några hundra nyrekryteringar kan snabbt rita om spelplanen för den som aspirerar på en framskjuten plats på olika valsedlar.

Bråk om nomineringarna är inget nytt och inte exklusivt för Moderaterna. Tidningen Fokus gjorde nyligen under rubriken ”Bråk, hot och svågerpolitik” en genomgång av olika konflikter som skakat partierna under nomineringsprocesserna inför årets val.

Socialdemokraterna i Östergötland fick göra om sin valkonferens sedan personer som inte var valda ombud hade röstat på partidistriktets ordförande.

I Västmanland hoppade åtta folkpartister av i protest mot att nomineringskommittén struntade i resultatet i provvalet.

Det är heller inte ovanligt att etablerade politiker som misslyckas i provvalen ändå får en framskjuten placering på valsedeln.

Men att som Moderaterna i Stockholm tvingas kalla in externa utredare för att granska om partikamrater gjort sig skyldiga till valfusk är extraordinärt.

Det finns dessutom ett tydligt mönster i de här anklagelserna. De fall som diskuteras handlar framför allt om omfattande värvningar av medlemmar i invandrartäta områden. De nya medlemmarna ska sedan ha förmåtts att rösta på ”rätt” kandidater i partiets provval.

Handlar det om ett utbrett fusk är det naturligtvis mycket besvärande för Moderaterna i Stockholm, men det är inte mycket bättre om det rör sig om ogrundade anklagelser.

Partiledningens påbud är att fler med invandrarbakgrund ska förmås att engagera sig i Moderaterna. Den rekryteringen blir inte enklare om de möts av obefogade anklagelser om fusk.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X