Annons

M-topp: Visitera folk i kollektivtrafiken

En polis på väg ner i Stockholms tunnelbana. Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, vill ge polisen större rätt att visitera människor i kollektivtrafiken.
En polis på väg ner i Stockholms tunnelbana. Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, vill ge polisen större rätt att visitera människor i kollektivtrafiken. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I spåren av flera vapendåd vill Stockholms trafikregionråd på försök ge polisen ökad befogenhet till visitationer i kollektivtrafiken.

– Det är brottslingarna som ska vara rädda, inte vanligt folk, säger Kristoffer Tamsons (M).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En polisman visiterar personer.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Kristoffer Tamsons, trafikregionråd (M) i Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Trafikregionrådet säger att han hämtat inspiration till förslaget från Londons tidigare borgmästare Boris Johnson och satsningen ”Stop and search” som genomförts i Storbritannien.

– De visar siffror på 3 500 arresteringar årligen för olaga vapeninnehav. Inom London Metropolitan Police leder en tredjedel av alla sökningar till att polisens misstanke bekräftas och att ett olagligt föremål hittas eller ett brott upptäcks. Deras arresteringsgrad är nu 20 procent, att jämföra med åtta procent år 2011, säger Kristoffer Tamsons.

Annons
Annons
Annons