Annons
X
Annons
X

M: Svenskkontrakt för invandrare

Nyanlända asylsökande ska skriva på ett kontrakt som definierar skyldigheter, rättigheter och värderingar i Sverige, anser moderaternas partisekreterare. Men alliansvännerna är tveksamma till idén - bland andra integrationsministern.

(uppdaterad)

Nästa helg samlas moderaternas framtidskonvent för att diskutera bland annat integrationspolitiken efter valet 2010 - en politik som ska godkännas av partistämman hösten 2009.

Ett av förslagen är just ett kontrakt mellan en nyanländ asylsökande och staten.

– Ska vi bli ett riktigt pluralistiskt samhälle så förutsätter det att vi förmår hantera de ifrågasättanden som ibland uppstår när kulturer möts. Vi vill med detta skicka en signal om att det finns saker som vi tycker är väldigt centrala och som alla måste förhålla sig till, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann gill SvD.se.

Annons
X

Som exempel ger han synen på individen och familjen.

– Det kan vara att myndiga personer ska fatta egna beslut om vem de vill leva och gifta sig med, säger han.

Jämställdhet är en annan värderingsfråga som bör stå med.

–Det är viktigt tycker jag att vi skickar en signal att i Sverige har kvinnor rättigheter och ska ha möjligheter och det är viktigt att vi får en hög kvinnlig förvärvsfrekvens även för kvinnor från andra länder.

Varianter på integrationskontrakt finns idag i flera EU-länder. Enligt Per Schlingmann bör samhället ha sanktionsmöjligheter om inte överenskommelsen hålls, till exempel att bidrag ses över.

Och moderaterna får medhåll från integrationsministern.

– Vi i folkpartiet delar uppfattningen att samhällskunskapen som det som Schlingmann beskriver ska återinföras som en del av introduktionsutbildningen. Vi delar uppfattningen att det är viktigt, för den enskilde och för samhället i stort, säger Nyamko Sabuni till SvD.

Hon fortsätter:

– Och precis som med vilken vuxenutbildning som helst så går man inte sin introduktionskurs så kan man förlora förlora sin ersättning. Det blir en naturlig följd. Att skriva kontrakt gör ju varken till eller från. Det viktiga är att man har varit på de här utbildningstillfällena.

Men själva upplägget med ett avtal är inget Sabuni tror på.

– Jag ser inte kontraktsskrivandet som något viktigt. Men jag delar uppfattningen att den här typen av regler, lagar och värderingar om det handlar om synen på jämställdhet eller synen på barn, är viktiga.

– Alla som går svensk grundskola får ju del av detta och jag tycker att det är viktigt att den här kunskapen även förmedlas till människor som kommer till Sverige i vuxen ålder.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X