Annons

M: Stoppa nya systemet för tidningsåtervinning

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vi kan inte acceptera att regeringen ska införa ett system som dels inte ökar återvinningsgraden, dels kommer leda till sämre förutsättningar för en fri och oberoende press. Det skriver flera M-politiker.

Under strecket
Publicerad

Coronakrisen plågar Sverige. Just nu läggs all kraft på att stoppa smittspridningen och rädda svenska jobb. Men när den akuta krisen är över ska vi utvärdera hanteringen och placera ansvaret där det hör hemma. I det arbetet är en fri och oberoende journalistik avgörande. Men faktum är att nya regler för insamling av returpapper och kostnaderna för dessa, riskerar att slå mycket hårt mot tidningsbranschen. Bristen på helhetssyn är total och därför har Moderaterna lagt förslag i riksdagen för att stoppa regeringens beslut.

För Moderaterna är journalistiken en hörnpelare i en fungerande demokrati. Behovet av kvalitetsjournalistik är alltid stort i ett fritt och öppet samhälle, men om möjligt ännu mer angeläget i kristid. Då fattas på kort tid många viktiga beslut med stora konsekvenser för såväl enskilda människor som samhället i stort. Men redan innan krisen var den svenska tidningsbranschen under hård ekonomisk press. Nu har situationen förvärrats ytterligare genom kraftigt vikande annonsintäkter, varför regeringen nyligen beslutat att skjuta till 200 miljoner kronor i mediestöd.

Annons
Annons
Annons