Annons

”M sprider falsk alarmism”

Lorentz Tovatt.
Lorentz Tovatt. Foto: Vilhelm Stokstad/Aftonbladet/TT

Moderaterna har valt en väldigt märklig tid i historien att ställa sig på barrikaderna för mer kärnkraft, skriver Lorentz Tovatt (MP) i en replik.

Under strecket
Publicerad

Få politiska avvägningar har kommit så olägligt som Moderaternas nyfunna kärnkraftsentusiasm. På de få håll i Europa där ny kärnkraft planeras har den blivit kraftigt fördyrad och försenad. Det är en föråldrad och farlig teknik som energibranschen själva nu vänder sig bort från.

Moderaterna är noga med att inte nämna exempel på ny kärnkraft de senaste 20–30 åren i Europa. Det är förståeligt då hela deras argumentation hade fallit sönder. Ny kärnkraft har nämligen visat sig vara ett fiasko av närmast monumentala mått. I Finland började man bygga en ny reaktor i Olkiluoto år 2005. Den står fortfarande inte klar för att tas i drift, och förväntas bli mer än 12 år försenad. Reaktorn blir mer än tre gånger så dyr som planerat. Kostnaden – 9 miljarder euro – innebär att Olkiluoto är den näst dyraste byggnaden i världshistorien, dock med hård konkurrens med Nya Karolinska, något som Moderaterna borde vara bekanta med.

Annons
Annons
Annons