M: Sluta missköta Försäkringskassan

Johan Forssell (M)
Johan Forssell (M) Foto: Privat, Försäkringskassan

Försäkringskassans nya prognos visar att kostnaderna för sjukpenningen väntas stiga med 15 miljarder de kommande fyra åren. Samtidigt har regeringen under åtta månader inte lyckats utse en ny generaldirektör. När ska regeringen sluta missköta en av Sveriges viktigaste myndigheter? Det skriver Johan Forssell (M).

Under strecket
Publicerad
Annons

För dryga tiotalet år sedan var problemen med omfattande sjukskrivningar som störst. Sverige blev känt som landet där människor paradoxalt nog var som friskast men samtidigt mest sjukskrivna. I stället för att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden sattes det i system att förtidspensionera den som varit sjukskriven längre än ett år. Ett kostsamt experiment, men framför allt ett stort slöseri där många människor hänvisades till livslångt utanförskap.

Alliansregeringens rehabiliteringskedja med fasta tidsgränser var en viktig orsak till att utvecklingen kunde brytas. Problemet med långa passiva sjukskrivningar minskade när det blev tydligt för alla aktörer – Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och inte minst för den enskilde – hur var och ens arbetsförmåga kan tas till vara. På bara några få år gick svenskarna från att ha varit ett av EU:s mest sjukskrivna folk till ett EU-genomsnitt.

Annons
Annons
Annons