Annons
X
Annons
X

M skjuter upp jobbskatteavdraget

Moderaterna backar inför årets höstbudget från vallöftet om ett femte jobbskatteavdrag, säger statsminister Fredrik Reinfeldt vid en pressträff i dag.

(uppdaterad)

Reinfeldt hänvisade till det oroliga ekonomiska läget i världen.

– Det är ett väldigt turbulent läge i världsekonomin. Tillväxtantagnaden för 2012 på fyra procent i våras ser nu ut att möta en betydande nedryckning. Det i sin tur får ett genomslag i offentliga finanser.

Moderaterna konstaterar att det är stora osäkerheter kring effekterna av krisen, men slår fast att med hänsyn till behovet av säkerhetsmarginaler skjuts jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig skatt och sänkt skatt för pensionärer fram och kommer att genomföras senare under mandatperioden.

Annons
X

Kostnaden för jobbskatteavdraget bedöms till 12 miljarder kronor, höjd brytpunkt 3 miljarder och sänkt skatt för pensionärer 2,3 miljarder kronor.

– Vi agerar nu så ansvarsfullt som vi har lovat svenska folket att göra. Vi har en reformambition, vi vill mer när det gäller jobben, men bara om det finns ett utrymme. Vi bedömer nu att det finns nu först i senare delen av mandatperioden, kanske först i budgeten för 2014, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur mycket av beslutet beror på regeringens oro för oppositionens hot?
– Vi har hela tiden hänvisat till att vi inte är färdiga med bedömniingarna för hur förutsättningarna för svensk ekonomi ser ut, och vi är ännu inte färdiga. Men vi ser nu vad som sker och agerar därför ansvarsfullt, som man bör göra. Att inte agera har också ett högt pris – att göra kortsiktiga satsningar av olika slag har ett högt pris i räntereaktioner om det upplevs att det inte finns täckning för politiken, säger Fredrik Reinfeldt till SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den pressade kronan stärktes något, medan både korta och långa marknadsräntor tog ett kliv uppåt, efter beskedet från statsminister Fredrik Reinfeldt om att det femte jobbskatteavdraget skjuts upp.

  Finansminister Anders Borg konstaterade vid presskonferensen att de påtänkta skatteförändringarna är dyra reformer.

  – Om vi hade genomfört dem hade vi kommit nära balans eller rent av underskott, sade Borg.

  Tillväxten blir svag de kommande kvartalen och Konjunkturinstitutet skriver preliminärt ner BNP-tillväxten för nästa år med en procentenhet till cirka två procent. Sysselsättningsökningen dämpas och KI gör bedömningen att arbetslösheten ligger still på cirka 7,5 procent fram till slutet av 2012.

  – Det finns fortsatt starka skäl att förändra både jobbskatteavdrag och brytpunkt, sade Anders Borg på pressträffen.

  Han talade om ”en betydligt stramare budget” i höst än tidigare aviserat.

  Problem i det europeiska banksystemet skulle påverka Sveriges ekonomi, sade Anders Borg.

  – Det måste vi ha säkerhetsmarginaler för, sade han.

  Han betonade ändå att han anser att Sverige står väl rustat för att behålla stabiliteten.

  Fredrik Reinfeldt underströk att vallöftena delades upp i ”skarpa” förslag, som definitivt skulle komma att genomföras, och reformambitioner som var beroende av den ekonomiska utvecklingen.

  – Vi var tydliga med väljarna i vilken ordning vi ville se detta, sade Fredrik Reinfeldt.

  SvD söker debattartiklar om femte jobbskatteavdraget mailto:brannpunkt@svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X