Annons
X
Annons
X

M: SD har inte svaren Sverige behöver

Moderaterna är partiet som tappat flest väljare till Sverigedemokraterna ett år efter valet, trots att opinionsstödet i stort sett är sig likt i SvD:s senaste Sifo-mätning.

– SD har inte svaren som Sverige behöver, säger Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna.

Opinionsmätningar
Moderatledaren Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

I går kunde SvD:s senaste Sifo-undersökning visa hur partiernas stöd i opinionen ser ut ett år efter valet.

Resultatet visade att Socialdemokraterna har tappat, vilket följer mönstret för partier som fått regeringsmakt.

Sverigedemokraterna ökar däremot kraftigt och är just nu största parti bland män, även om partiets opinionssiffror står stilla i den här mätningen jämfört med tidigare.

Annons
X
Foto: SvD

Enligt Sifo:s mätningar är Moderaterna partiet som tappat flest väljare till SD efter valet.

– Jämfört med valet ser det inte ut som om M minskat i opinionen. Men M är det parti som haft störst förluster till SD. De har samtidigt fått en ström väljare från S, vilket gör att de ligger nära sitt valresultat, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tror att väljarna på sikt kommer att märka att SD:s svar på flyktingfrågan är "ohållbara".

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror att många väljare vill att Moderaterna och andra partier tar tag i utmaningen om integration och migration och det gör vi nu. SD har inte de svar som Sverige behöver. Därför är det viktigt att vi visar på bättre och rimligare lösningar.

  **SD har gått från knappt 13 procent i fjol till nära 18 procent i dag. Oroar det er? **

  – Jag är mer oroad inför de utmaningar som Sverige står inför och att vi har en regering som inte tar ledaransvar, säger Tomas Tobé.

  Han fortsätter:

  – Moderaterna har goda förutsättningar att öka i opinionen eftersom regeringen är väldigt passiv och SD:s enda svar i flyktingdebatten är att vi ska gå ur EU och minska invandringen på ett orealistiskt sätt och jag tror väljarna inser att det inte är hållbart.

  Moderaterna har efter åtta år i regeringsställning kommit fram till att den gamla integrationspolitiken inte fungerat. Tomas Tobé säger till SvD att man därför "omprövar" integration- och migrationspolitiken.

  Ett centralt förslag är att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel. Ett tillfälligt uppehållstillstånd ska kunna bli permanent om man haft anställning med uppvisad inkomst i sex månader. Fler ska också omfattas av försörjningskravet vid anhöriginvandring.

  – Jag tror att många vill se att Moderaterna ska kliva fram tydligare och berätta om hur vi ska få en bättre integration. Jag känner mig trygg i att väljarna kommer att märka att vi gör det, säger Tobé.

  **Det andra partiet, **förutom SD, med större förändringar i opinionen det senaste året är Socialdemokraterna – från 31 till 27 procent i den senaste mätning.

  Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger till SvD i en kommentar att hon tror att partiet kommer att växa fram tills nästa val

  – Under året som gått har regeringen lyckats skapa ett stabilt läge för Sverige och samtidigt tagit tag i några mycket viktiga utmaningar som exempelvis att börja vända underskottet i statens finanser, investera i fler jobb och skapa bättre förutsättningar för Sveriges pensionärer.

  Carin Jämtin talar på socialdemokraternas kongress 2015, i Västerås. Foto: Henrik Montgomery / TT

  Att regeringen lägger fram sin höstbudget på måndag – hur kommer det att påverka opinionen?

  – Opinionen går upp och ner. Det den här budgeten gör är att skapa verklig förändring i människors liv. Det är en politik som kommer bli märkbart positiv för många.

  **Carin Jämtin säger **att SD:s framgång bland väljarna bottnar i att migrationsfrågan vuxit i betydelse de senaste åren och att det spelat SD i händerna.

  – Sverigedemokraterna har inga lösningar. Tvärtom leder deras politik bara till större klyftor och splittring när vi behöver ha samarbete och kraftsamla för att ta oss an utmaningarna, säger Carin Jämtin.

  SvD har sökt SD för en kommentar.

  Foto: SvD
  Annons

  Moderatledaren Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé.

  Foto: Fanni Olin Dahl/TT Bild 1 av 4
  Foto: SvD Bild 2 av 4

  Carin Jämtin talar på socialdemokraternas kongress 2015, i Västerås.

  Foto: Henrik Montgomery / TT Bild 3 av 4
  Foto: SvD Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X