Annons

M: SD blottar en djup okunskap om Nato

Hans Wallmark och Beatrice Ask.
Hans Wallmark och Beatrice Ask. Foto: Fredrik Wennerlund

Nato utgår från FN-stadgans artikel 51 om varje lands rätt till självförsvar. Artikel 51 är inte aktuell när det gäller Turkiets offensiv i Syrien, skriver Moderaternas Hans Wallmark och Beatrice Ask i en replik till SD.

Under strecket
Publicerad

Sverigedemokraterna Björn Söder och Roger Richthoff skriver på SvD Debatt 23/10 att Turkiets militära offensiv i norra Syrien skulle leda till att Natomedlemmar är skyldiga att bistå med understöd ifall den angripna går till motattack. Denna argumentation haltar på fler sätt än ett, och indikerar dessutom en djup okunskap om hur Nato fungerar. Det främsta skälet är att Nato är en försvarsallians som utgår från FN-stadgans artikel 51 om varje lands rätt till självförsvar. Detta är inte aktuellt i fallet med Turkiets offensiv i Syrien.

De som kallar sig Sverigevänner måste återigen ställa sig frågan vad som på riktigt stärker Sveriges försvarsförmåga och bidrar till vårt lands säkerhet. Moderaterna vill se ett stärkt försvar och ett svenskt Natomedlemskap där vi omfattas av försvarsgarantier tillsammans med 29 andra länder. Vår nuvarande allianslöshet utgör ett hinder för detta. Regeringens nuvarande säkerhetspolitiska doktrin bygger på fredstida samarbeten med andra länder och ett önsketänkande om att dessa ska komma till vår hjälp i händelse av ett angrepp på oss. Detta är i princip samma situation som Ukraina och för den delen kurderna i Syrien ställts inför. I den amerikanska debatten om Trumps agerande i Syrien anges av presidentens närmaste supportrar just avsaknaden av en formell allians med kurderna som ett huvudargument för att beslutet om att överge dem var rimligt.

Annons
Annons
Annons