Annons
X
Annons
X

M saknar jobbpolitik som syftar framåt

SLUTREPLIK | ARBETSLÖSHET

Den 9 april presenterar alliansen sin vårbudget. Jag förväntar mig senast då ett svar på frågan om Moderaternas politik för nya jobb.
Per Bolund

Eftersom skattesänkningar och jobbpolitik är samma sak för Moderaterna ställde jag en fråga till Fredrik Reinfeldt: när ni nu har lovat att pausa ytterligare stora skattesänkningarna i två år – vad är då er politik för nya jobb de kommande åren?

I svaret från Fredrik Schulte på Brännpunkt 27/3 bekräftar Moderaterna att deras logik och utgångspunkt i jobbpolitiken är sänkta inkomstskatter. Problemet är att det inte ger något svar på min fråga. Jag frågade inte vad Moderaterna har gjort de senaste åtta åren, det vet vi. Jag frågade vad Moderaternas jobbpolitik är för de kommande åren.

Annons
X

Istället för att svara valde Moderaterna att kritisera Miljöpartiets ekonomiska politik, med motfrågan hur vi vill skapa jobb. Svaret är enkelt: 80 procent av Sveriges alla företag tjänar på Miljöpartiets växling av företagsskatter.

Dessutom passade Moderaterna på att ifrågasätta att Miljöpartiet höjer inkomstskatten på månadsinkomster över 40 000 med tre procentenheter för att finansiera 10 000 nya medarbetare i skolan och förskolan samt höjda lärarlöner. Svaret är enkelt: För Miljöpartiet är barnens framtid viktigare än alliansens skattesänkningar. 94 procent av våra väljare tycker detta är ett bra förslag. Även 62 procent av moderaternas väljare tycker det är ett bra förslag.

Avslutningsvis valde Moderaterna att ifrågasätta varför Miljöpartiet inte låter den logik som styr vår miljöpolitik även styra vår ekonomiska politik. En minst sagt märklig kommentar. Det finns inget parti som sammankopplar miljö- och skattepolitiken lika tydligt som Miljöpartiet. Vår princip är enkel – skatterna ska höjas på det som smutsar ner miljön och sänkas på det som är bra för miljön och skapar nya jobb. Vi vill använda skatter som uppnår dubbel effekt, som både kan finansiera nödvändiga investeringar i skola och klimatomställning och som styr mot ökad jämställdhet, jämlikhet och hållbart resursutnyttjande.

En nationalekonomi som Moderaternas, som inte räknar in klimatförändringarna och utarmningen av jordens resurser är inte relevant.

Den 9 april presenterar alliansen sin vårbudget. Jag förväntar mig senast då ett svar på frågan om Moderaternas politik för nya jobb under de kommande åren.

PER BOLUND (MP)

ekonomiskpolitisk talesperson

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X