Annons
X
Annons
X

M-ledamot: "Medierna bär skulden för Avpixlat"

Tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths uttalanden om att etablerade medier förtiger sanningen om invandringen får stöd på Twitter från moderata riksdagsledamoten Jan Ericson. Han skriver att "DN, SVT m fl" själva bär skulden för sajten Avpixlat, eftersom man har slutat med "objektiv och trovärdig journalistik."

(uppdaterad)
[object Object]
Moderata riksdagsledamoten Jan Ericson. Foto: TT

**Moderaternas partiledare **Anna Kinberg Batra har skarpt kritiserat den förra kulturministerns uttalande i DNom att medierna förtiger sanningen om invandringen.

Men moderata riksdagsledamoten Jan Ericson uttrycker i stället sitt stöd i två inlägg på Twitter:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **SvD har försökt **nå Jan Ericson för en kommentar, men inte fått något svar.

  Annons
  X

  Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har också gett sig in i debatten på Twitter. Han skriver inte under på Adelsohn Liljeroths påstående om att medierna mörkar, men menar ändå att medier far med osanning när det gäller migrationsfrågor, och twittrar:

  – Det är alldeles uppenbart att media i migrationsfrågor har en selektiv rapportering. En del är rena lögner, annat är felaktig presentation av fakta eller "spinn", säger Hanif Bali till SvD.

  Han menar att medier rapporterar korrekt om antalet asylsökande och varför de kommer till Sverige, men att man har en "för snäv ingångsvinkel" när det gäller "de utmaningar och problem som finns långsiktigt."

  Som exempel nämner Hanif Bali SVT:s nyhet från i somras om att var tredje syrisk flykting hos arbetsförmedlingen är högutbildad. En tolkning av statistiken som fick mycket kritik, vilket bland annat SvD har rapporterat om.

  Hanif Bali menar att medier framställt flyktingar som mer välutbildade än vad de i själva verket är.

  På sistone har vi haft en livlig debatt om huruvida det behövs låglönejobb eftersom många flyktingar saknar högre utbildning – menar du ändå att detta är ett ämne som medier inte belyser?

  – Debatten har skett på referens av politiska partier. Det är sällan media rapporterar om de siffror vi får i arbetsmarknadsutskottet, säger Hanif Bali, som tror att den bristande rapporteringen kan bero på att medier inte vill gynna "vissa krafter" i samhället, men även att reportrarna saknar kompetens att bevaka arbetsmarknadsfrågor.

  Hanif Bali håller dock inte med Lena Adelsohn Liljeroth om att mediernas bristande rapportering öppnat upp för "andra kanaler" så som Avpixlat.

  – Sajter som Avpixlat finns även i länder där man har en sakligare och bättre rapportering, säger Hanif Bali.

  Jeanette Gustafsdotter, VD för Tidningsutgivarna, motsätter starkt uppfattningen att de traditionella medierna skulle förtiga sanningen om invandringen, och säger till SvD att hon är väldigt förvånad att den uppfattningen finns på så pass hög nivå som en före detta minister.

  – Det är oerhört bekymmersamt. Det finns inga belägg för att medierna döljer sanningen, varken inom vetenskapen eller konkreta exempel, säger Jeanette Gustafsdotter till SvD.

  SvD har sökt Lena Adelsohn Liljeroth.

  Annons
  Annons
  X

  Moderata riksdagsledamoten Jan Ericson.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X