Annons
X
Annons
X

M: "Regeringen måste bestämma sig"

På måndagen möttes partierna över blockgränsen för att förhandla fram hur 100 000-tals nya bostäder ska skapas. Efter mötet efterlyser Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson en tydlig färdriktning.

– Regeringen måste bestämma sig för om de i första hand vill luta sig åt Alliansens färdriktning eller Vänsterpartiets, säger han till SvD.

Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Karlsson/TT

Utmaningen att ordna fram så många som 700 000 bostäder fram till 2015 är enorm. Regeringen har därför bjudit in Alliansen och Vänsterpartiet för blocköverskridande förhandlingar. Under måndagen hölls det första inledande mötet.

På bordet finns bland annat sänkta ränteavdrag, marknadshyror och subventioner för att bygga hyresrätter.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson känner sig "neutral" efter första mötet.

Annons
X

– Jag är helt neutral. Det sades inget, förutom det som Vänsterpartiet står för, som förvånar mig i vare sig negativ eller särskilt positiv riktning. Det var helt enkelt ett första samtal, säger han till SvD.

Ulf Kristersson beskriver stämningen som trevlig och pekar på att det inte var några förhandlingar utan att parterna lade fram sina, väl kända, ståndpunkter.

– Vi påpekade från Alliansen sida att om det ska vara meningsfullt med förhandlingar måste de ta sikte på både nyproduktion och att vi förbättrar rörligheten på den existerande bostadsmarknaden, säger han.

Ulf Kristersson påpekade även under samtalet att det behövs en tydlig färdriktning.

– Regeringen måste bestämma sig för om de i första hand vill luta sig åt den färdriktning som Alliansen pekar på eller den som vänsterparitet pekar på.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tonade ner förväntningarna på att det ska komma stora förändringar snabbt efter det första mötet.

– Människor ska kunna känna sig trygga om de så äger en bostadsrätt, villa eller sitter på en hyresrätt, under den här processen, säger hon till TT.

Samtalen fortsätter under våren, ett andra möte är planerat om ungefär en månad.

Annons

Ulf Kristersson (M).

Foto: Fredrik Karlsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X